null Nälkäiset jäivät kotiin

1 200 kiloa ruokaa. Riikka Kuoppalan ruokainstallaatiossa oli jaossa lahjoitettu kahvia, näkkileipää, makaronia, jauhoja ja muuta kuivamuonaa.  Kuva: Esko Jämsä

1 200 kiloa ruokaa. Riikka Kuoppalan ruokainstallaatiossa oli jaossa lahjoitettu kahvia, näkkileipää, makaronia, jauhoja ja muuta kuivamuonaa. Kuva: Esko Jämsä

Nälkäiset jäivät kotiin

Sanomatalossa koetettiin jakaa vähävaraisille perheille ruokaa.

Taiteilija Riikka Kuoppalalla on takanaan pariviikkoinen uurastus Sanomatalossa. Hän kokosi Mediatorille ruokainstallaation ”Äiti, mulla on nälkä” osana Yhteisvastuu-kampanjaa, jonka kotimaisena kohteena ovat vähävaraiset lapsiperheet. Ohikulkijat lahjoittivat installaatioon ruokaa, joka jaettaisiin lapsiperheille.

– Suomessa elää 150 000 lasta pienituloisissa perheissä. Tarkoitus oli vallata bisnespaikkana toimiva Sanomatalo pehmeille arvoille, Kuoppala sanoi.

Etukäteen oli vaikea arvioida, kuinka moni osaisi tulla hakemaan sapuskaa Sanomatalosta. Infoa oli levitetty lehtien ja seurakuntien kautta. Yli jäävä ruoka vietäisiin seurakuntien ruokajakeluun.

 

Kun jakelu alkoi Mediatorilla viime lauantaina, yhtään ruuan hakijaa ei näkynyt. Viimein kolme tšetšenialaista lasta pyysi ruokakassin.

– Kiva, että joku auttaa, kiitteli kauemmaksi jäänyt äiti Zaynab Chabaeva.
Muita hakijoita ei tuntunut tulevan, ja auton pakkaamista alettiin valmistella. Silloin nuori nainen ilmestyi lapsen kanssa.

– Ajattelin, että jos väkeä on paljon, emme jää odottamaan. Monella on suurempi tarve. Olen tällä hetkellä töissä, mutta yritän säästää, koska ensi syksynä jatkan opintoja. Silloin olemme miehen tulojen varassa, Matleena Laurila kertoi.

Paikalle uskaltautui muutama muukin. Eräs 28-vuotias nainen tiesi Laurilan tapaan, millaista on pyörittää perhettä opiskelijana. Hän kertoi olevansa yksinhuoltaja.

 Video

Kuoppala uskoo, että vähävaraisia saapui paikalle vähän, koska ihmiset eivät kehdanneet näyttää ahdinkoaan keskustan liiketilassa.

– Tämä ei kerro, että apua ei tarvittaisi. On kynnys mennä ruokajonoon, mutta köyhyyden ei pidä olla häpeä.

Kuoppalan näkemystä tukee se, että esimerkiksi Herttoniemen seurakunnan ruokajakelussa Myllypurossa käy viikoittain lähes 3 000 ihmistä.

– Varsinkin ensimmäistä kertaa ruokajonoon tulevissa voi aistia häpeän tunnetta. Ei kukaan halua kertoa olevansa köyhä, pohti Myllypuron ruokajakelun vapaaehtoistyöntekijänä toimiva Sinikka Backman

 

Myllypurossa jaettiin aiemmin ruokaa vain pari kertaa viikossa, ja pitkässä jonossa ihmiset saattoivat pyörtyä, koska he eivät olleet syöneet tarpeeksi. Nyt kun ruokajakelua on useammin, jonot ovat lyhentyneet ja sairauskohtaukset vähentyneet.

Kuoppala piti Mediatorilla viime viikolla myös ”Yhteiskunnallista kokkikoulua”, jossa hän kokkasi vieraidensa kanssa kahdella eurolla.

– Esimerkiksi maanantaina teimme taiteilija Teemu Mäen kanssa smoothieta mustikoista ja banaanista. Keskustelimme taiteen mahdollisuuksista vaikuttaa yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Noora Melaanvuo

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.