Nalle sai leikkikaverin Syyriasta
Uusi alku. Olarin seurakunnan kansainvälisen työn sihteeri Markus Silvola ja diakoniatyöntekijä Tytti Kohonen viimeistelivät syyrialaisperheen kotia Matinkylässä.

Uusi alku. Olarin seurakunnan kansainvälisen työn sihteeri Markus Silvola ja diakoniatyöntekijä Tytti Kohonen viimeistelivät syyrialaisperheen kotia Matinkylässä.

Nalle sai leikkikaverin Syyriasta

Seurakunnat kalustivat syyrialais­pakolaisten koteja. Nopealla aikataululla tehtiin kodit 25 ihmiselle.

Sänkyjä, tuoleja, astioi­ta, leluja… Tarvittavien­ tavaroiden lista on pitkä, kun perhe aloittaa­ uuden elämän tyhjästä.
Espoolaiset seurakunnat kalustivat lokakuussa kaupunkiin muuttaneiden syyrialaispakolaisten asuntoja. Kuun lopulla Espooseen tuli Libanonista yhteensä 25 syyrialaista. Heistä suurin osa elää lapsiperheissä.
”Aloite tuli Espoon maahanmuuttajapalveluilta. Vastaavaa on tehty Sipoossa, mutta nyt ensimmäistä kertaa meillä”, Espoon hiippakunnan kansainvälisen työn asiantuntija Anssi Almgren kertoo.

Ilman seurakuntien apua asuntoihin olisi pystytty hankkimaan ennen asukkaiden tuloa vain välttämättömin: patjat, petivaatteet ja vähän astioita.
“Haluan kiittää mukana olleita työntekijöitä. Projekti saatiin vietyä läpi poikkeuksellisen nopeasti”, Almgren sanoo.
Sisustukset saatiin lahjoituksina syyrialaisten asuinalueiden seurakuntien työntekijöiltä ja jäseniltä. Sen lisäksi kerättiin seurakunnissa tarpeettomiksi käyneitä tavaroita.
Mukana olivat Tuomiokirkkoseurakunta sekä Espoonlahden, Leppävaaran ja Olarin seurakunnat.

Tavaraa saatiin kokoon riittävästi, joten keräystä ei enää jatketa. Almgren toivoo, että nyt luotua mallia voidaan kehittää jatkossa.
“Kirkon suhde yhteiskuntaan voi toteutua näinkin. Minusta tämä työ nousee uskon perusteista: ’Tee toiselle se, mitä toivot itsellesi tehtävän’.”

Espoon seurakuntien maahanmuuttajatyön sihteeri Matti Peiponen toteaa, että syyrialaisten auttamista perustelee ennen kaikkea heidän kotimaansa kriittinen tilanne.
Kalustamisprojektin myötä seurakunnissa tiedetään tulijoista. Peiposen mukaan asuntojen kalustajat saattavat päästä myöhemmin tapaamaan asukkaita.
“Meillä on ollut kaupungin kanssa puhetta, että järjestäisimme jonkin tilaisuuden keväämmällä.”
Kerrostaloasunnossa Matinkylässä puretaan viimeisiä muuttolaatikoita. Erikokoiset nallet odottavat yksivuotiasta leikkijää.
“Olemme hirveän iloisia, että saamme auttaa. Kaikki tietävät syyrialaisten vaikeuksista, joten ihmiset ovat olleet todella halukkaita auttamaan”, Olarin seurakunnan kansainvälisen työn sihteeri Markus Silvola sanoo.
“Tämä projekti on toimivaa arjen diakoniaa. Meillä suomalaisilla on paljon tavaraa, jota joutaa jakamaan, kun taas pakolaiset aloittavat ilman mitään”, diakoniatyöntekijä Tytti Kohonen jatkaa.

Kohonen lupaa, että syyrialaisperheitä tuetaan tulevaisuudessakin, jos he vain itse sitä haluavat.
Matinkylän asunnon sisustus saatiin työntekijöiltä ja seurakuntaneuvoston jäseniltä. Alkuperäisestä ajatuksesta kerätä lahjoituksia Facebookin avulla luovuttiin, koska niitä olisi voinut tulla liikaa.
“Haasteena oli nopea aikataulu, mutta onnistuimme hyvin. Ylivahtimestarimme Martti Salomaa ajoi asunnolle monta kertaa muun työnsä ohessa”, Kohonen sanoo.
 

Syyriasta on paennut vuonna 2011 alkaneen sisällissodan vuoksi noin kolme miljoonaa ihmistä, ja yli kaksinkertainen määrä on jättänyt kotinsa maan sisällä.

Suomi vastaanottaa tänä vuonna 500 pakolaista Syyriasta.

Jaa tämä artikkeli: