Nallekarhu tohtorilla

Nallekarhu tohtorilla

Pienen keltaisen nallen kuono on murtunut. Nyt tarvitaan lääkäriä. Nelosen ratikka kolistaa kohti Katajanokkaa. Nalletohtori Anne Kautto ottaa potilaan vastaan Luotsikadulla.

– Tämä pystytään korjaamaan, kuonoa ei tarvitse vaihtaa uuteen, hän vakuuttaa.

Nallesairaalassa potilaat voivat olla turvallisella mielellä, sillä operaatiot ovat kivuttomia.

– Tarvittaessa nallet saavat nukutushunajaa, Kautto hymyilee rauhoittavasti.

Nalletohtorilla on varmat otteet, sillä hän on hoitanut kipeitä nallukoita jo kolmetoista vuotta. Potilaita on ollut tuhansia. Vuosittain hoidettavia on kolmisensataa.

– Vuodepaikkoja ei riitä kaikille. Tällä hetkellä kaukaisin potilas on Rovaniemeltä, mutta nalleja on tullut ulkosuomalaisten mukana hoidettavaksi Thaimaata ja Floridaa myöten.

Nallesairaalan yhteydessä toimii myös kauppa ja nallemuseo, joita nalletohtori pitää yhdessä miehensä Hannu Kauton kanssa. Museossa on esillä nalleja ja muita leluja sekä pariskunnan rakentama huikean hieno pienoisrautatie. Asukkaina on noin 3500 pehmolelua, joista vanhin on vuonna 1904 valmistettu Taata-nalle.

– Väestönlaskenta on hieman kesken. Meillä on näiden kanssa sellainen sopimus, että yöllä saa liikuskella miten tahtoo, mutta aamulla pitää olla omalla paikallaan.

Lapsuutensa Puu-Käpylässä viettänyt Anne Kautto on aina pitänyt nallekarhuista. Kun muut pikkutytöt hoivasivat nukkeja, hän kuljetti rattaissa nalleja.

– Sain ensimmäisen nalleni tädiltäni alle vuoden ikäisenä. Tämä elämäni tärkein nalle on edelleen tallessa. Sen hoito on vähän kesken, Kautto esittelee kulunutta, korvatonta kaveria.

Kautot hauduttelivat ajatusta omasta nallepuodista pitkään ennen kuin perustivat Isonkarhun kaupan vuonna 2001. Kauppa on toiminut aiemmin Alppilassa, Hakaniemessä ja Kampin keskuksessa. Kaksi vuotta sitten kaikki nallet muuttivat samaan osoitteeseen Katajanokalle.

– Nallesairaala piti perustaa, koska ihmiset alkoivat tuoda meille nallejaan korjattaviksi. Suurin osa potilaista on aikuisten ihmisten lapsuuden leluja. Pienten lasten unilelut menevät kiireellisinä jonon ohi.

Sairaalassa hoidetaan muun muassa repsottavia korvia ja irronneita tassuja sekä tehdään kaihileikkauksia sumentuneisiin silmiin. Haastavimpia tapauksia ovat koiran hampaisiin joutuneet nallet.

– Jokainen potilas hoidetaan tapauskohtaisesti. Pyrin aina säilyttämään nallen alkuperäisen ilmeen.

Nallekarhujen hoitaminen antaa Kautolle loputtomasti hyvää mieltä. Parasta on pelastaa ihmisten rakkaita kavereita takaisin elämään.

– Asiakkaille on tärkeää, että nalle pääsee hyvään hoitoon. Moni aikuinen mieskin liikuttuu saadessaan nallen ehjänä takaisin.

Kauton mukaan nalleihin liittyy paljon tunteita. Niissä ei ole koskaan parasta ennen -päivää, joten nalle voi olla tärkeä ystävä vielä vanhanakin. Kautto on huomannut, että monelle yksin asuvalle nalle on kaveri, joka aina odottaa kotona.

– Nallejen kanssa aikuinenkin voi hupsutella, sillä moni niistä on aikamoinen veijari. Nallet ovat luotettavia, ne eivät juorua. Niille kerrotaan monesti asioita, joita ei ihmisille sanota.

Kuiskaavatko nallet jotain takaisin?

– Nallejen viesti on, että mitä kovemmaksi maailma tulee, sitä enemmän tarvitaan pehmeitä nallekarhuja, Kautto tietää.

P.S. Asun Katajanokalla ja nautin meren läheisyydestä.

Haluaisin jatkaa työtäni nallejen parissa koko ikäni.

Harrastan keräilyä ja kauniita esineitä.

Anu Heikkinen

Jaa tämä artikkeli: