null Näpit irti ruumiistani

Näpit irti ruumiistani

Kirja Elämä on väistämättä ruumiillista. Tämä havainto on pohjavireenä kahdessa näennäisesti toisilleen vieraassa uutuuskirjassa. René Gothonin teoksessa Pyhä vuori Athos pyhiinvaelluksen arki ja teologia limittyvät. Katja Ketun ja Krista Petäjäjärven toimittama tekstikokoelma Pimppini on valloillaan – naisiin kohdistuva seksuaalinen vallankäyttö taas vie kouraisevalle matkalle väkivallan maisemiin.

René Gothonin kevyessä Athos-oppaassa näkyy sekä uskontotieteen professorin että paikkaan kiintyneen kävijän ote. Lukija oppii, että saarella shortsit ovat kiellettyjä ja että ennen syntiinlankeemusta Adam oli puhtaan järjellinen olento. Nopeat siirtymät käyttäytymisohjeista metafysiikkaan näyttäytyvät toisinaan koomisina. Athoksen-matkaa suunnitteleva mies saa teoksesta kompaktin evästyksen ja me, jotka emme saarelle pääse, pikavilauksen luostarien arkeen.

Pimppini on valloillaan koostuu kuudesta asiantuntija-artikkelista, jotka käsittelevät seksuaalista vallankäyttöä ja väkivaltaa. Niiden väliin on saksittu naiskirjailijoiden nykykärjen tekstejä, jotka tuovat teokseen kokijoiden ääniä. Usein aihe vetää kaunokirjallisen taituruuden kustannuksella.

Toisto turruttaa, kun 250 sivun ajan työnnytään ja imetään eri suunnista. Kokoelman parhaimmistoa ovat Rosa Liksomin ja Sinikka Vuolan väläykset. Eikä itseironiaakaan unohdeta. ”Ei ole hiplattu, ei näplätty, ei sorkittu”, Anja Erämaja hykertelee. ”Vähän olisi voitu.”

Vapauden kaiho yhdistää Athoksen munkkeja ja feministikirjoittajia. Munkit pakenevat syntistä maailmaa, kokoelman naiskirjoittajat pornoteollisuuden mädättäviä lonkeroita. Naisten seksuaalinen itsemääräämisoikeus ja munkkien harjoittama itsehillintä ovat saman asian kääntöpuolia. Kummassakaan maailmassa ei ole olemassa vapautta ilman vastuuta.

Erojakin on. Athoksen munkit ajattelevat ruumiillisten halujen olevan paratiisin hedelmänsyöntiepisodin seuraus. Pimppini on valloillaan vastustaa väkivaltaa, jotta naiset voisivat nauttia seksistä ja elämästä yhä syvemmin.

Yhdessä asiassa teokset ovat hellyyttävän samansuuntaisia. René Gothoni selittää huolellisesti, miksi Athos on suljettu naisilta. Pohjalla on paitsi uskonnonvapaus, myös se pelko, että naisturistit saattavat saattaa munkit kiusaukseen. Pimppini on valloillaan -kokoelmaan taas on kelpuutettu vain naiskirjoittajia. Yhdenkään miespuolisen tutkijan tai kirjailijan ääntä ei ole hoksattu tai haluttu kuulla.

Älkää ymmärtäkö väärin. Luostarikilvoitus ja nollatoleranssi seksuaaliselle väkivallalle ovat raivokkaan taistelun arvoisia. Mutta todellisuus, josta toinen sukupuoli on leikattu pois, on rampa.

René Gothoni: Pyhä vuori Athos. Schildts 2012.

Pimppini on valloillaan:
naisiin kohdistuva
seksuaalinen vallankäyttö.
(toim. Katja Kettu ja Krista Petäjäjärvi) WSOY 2012.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.