Narinkkatorilla startattiin seurakuntavaaleihin
Tungosta. Narinkkatorilla juotiin kahvit äänestämisen jälkeen. Kello viiden molemmin puolin äänestämisvuoroa joutui jonottamaan.

Tungosta. Narinkkatorilla juotiin kahvit äänestämisen jälkeen. Kello viiden molemmin puolin äänestämisvuoroa joutui jonottamaan.

Narinkkatorilla startattiin seurakuntavaaleihin

Piispa Irja Askola kannusti helsinkiläisiä vaaliuurnille Narinkkatorin tapahtumassa. Vaalien ennakkoäänetys on nyt käynnissä.

Teksti Tuija Pyhäranta
Kuva Pekko Vasantola
Seurakuntavaalien tunnuslause Usko hyvän tekemiseen kajahti kuuluvasti pimeässä Narinkkatorin illassa, kun sydämeksi muotoutunut väkijoukko avasi vaalien ennakkoäänestyksen maanantaina 27.10. Samalla avattiin Narinkkatorille ennakkoäänestysviikon ajaksi pystytetty Hyvän tekemisen tori.

Mukana huutamassa oli myös Helsingin piispa Irja Askola. Hän kertoi pitävänsä vaalien tunnuslausetta osuvana.

– Hyvän tekeminen on kirkon ytimessä. Se ei ole meille vaihtoehto vaan nousee kristityn identiteetistä, Askola sanoi.

Äänestys sujui Helsingissä ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä samaan tahtiin kuin neljä vuotta sitten. Yhteensä 2 700 helsinkiläistä kävi antamassa äänensä.

Yhdessä vilkkaimmista ennakkoäänestyspaikoista, Narinkkatorin äänestyskontissa, se tarkoitti hetkittäin ruuhkaa. Kello viiden molemmin puolin äänestämisvuoroa joutui jonottamaan.

Oulunkyläläinen Pirkko kävi äänestämässä kontissa ennakkoon, jotta vaalipäivälle sattuvat menot eivät estäisi äänestämistä. Hän kertoi arvostavansa erityisesti kirkon musiikkityötä ja pitävänsä myös Kampin kappelista.

Oma ehdokas löytyi tutkailemalla verkossa muutamaa vaihtoehtoa. Äänestämällä vaikuttaminen oli Pirkolle itsestään selvä valinta.

– Minua sykähdyttää negatiivisesti, miten helposti ihmiset eroavat kirkosta, Pirkko sanoi.

Myös Irja Askola kävi äänestämässä Narinkkatorin kontissa heti ensimmäisenä vaalipäivänä. Hän kertoi käyttäneensä vaalikonetta osoitteessa seurakuntavaalit.fi ja kannusti siihen myös muita.

– Valitsemalla ehdokkaan tai ehdokkaat, päätät siitä, mitä kotikorttelissasi tapahtuu, Askola sanoi.

– Lisäksi päätetään siitä, että Suomessa ei välitettäisi vaan omasta kotikorttelista, vaan vahvistettaisiin oikeudenmukaisuutta ja maailmanrauhaa myös globaalisti.

Äänestysprosentti on jäänyt seurakuntavaaleissa perinteisesti matalaksi. Viime vaaleissa neljä vuotta sitten äänestämässä kävi 17 prosenttia kaikista ja 14 prosenttia helsinkiläisistä äänioikeutetuista. Äänioikeus on kaikilla yli 16-vuotiailla kirkon jäsenillä.

Irja Askola vetosi Narinkkatorille saapuneisiin kuulijoihin, jotta mahdollisimman moni käyttäisi äänioikeuttaan.

– Pidän tärkeänä, että kirkko on kaikenlaisten kansalaisten kirkko. Sehän voi olla sitä vain niin, että myös päätöksenteossa kuuluu eri-ikäisten, erilaisten poliittisten puolueiden ja erilaisten vaihtoehtoliikkeiden ääni.

Hyvän tekemisen torilla on tapahtumia koko viikon, tarkempi ohjelma osoitteessa uskotoivorakkaus.fi/hyvantekemisentori. Kontissa voi äänestää ennakkoon joka päivä kello 12–19 perjantaihin 31.10. saakka. Tietoa muista ennakkoäänestyspaikoista osoitteessa seurakuntavaalit.fi. Varsinainen vaalipäivä on isänpäivänä 9.11.

Jaa tämä artikkeli: