Joulun tuoksu. Piparkakkujen leivonta on joka jouluinen perinne nasaretilaisessa Bashan perheessä. Pellillä käyskentelevät sulassa sovussa sekä hirvi että kameli seuranaan muut jouluaiheiset kuviot. Andy (vas.), Melissa ja Daniel nauttivat levonnasta äitinsä Shireenin avustaessa taikinan kaulinnassa.
Nasaretissa joulua vietetään juhlien
Nasaretissakin leivotaan jouluna piparkakkuja ja koristellaan joulupuu.
Teksti ja kuva Saara Olkkonen
Galilean kukkuloilla sijaitsevassa Nasaretin kaupungissa joulun tulo näkyy katukuvassa hyvissä ajoin ennen juhlaa. Kadut koristellaan jouluvaloin ja muhkeat muoviset joulupukit vilkuttavat ohikulkijoille kauppojen näyteikkunoista. Pääosin arabien asuttamassa kaupungissa joulua juhlitaan lähes joka kolmannessa kodissa. Bashan perheen joulunvietossa näkyvät myös suomalaiset perinteet.
– Ätini muutti Israelin Haifaan 40 vuotta sitten Helsingistä rakkauden perässä. Kolmesta sisaruksesta minä olen ainoa, joka päätti jäädä tänne muiden muuttaessa Eurooppaan. Jouluisin he tulevat perheineen meille, perheen äiti Shireen Basha kertoo.
Nykyään hän asuu nasaretilaisen puolisonsa Samuelin ja heidän kolmen lapsensa Melissan, Andyn ja Danielin kanssa Nasaretin koillispuolella.
– Perheemme on uskovainen. Meille joulussa on tärkeintä muistaa Jeesuksen syntymää, joka oli todellinen ilo maailmalle. Juhlan tulee olla hiljainen ja nöyrä, he toteavat.
Perheen vanhempien mielestä joulun vietto on kaupallistunut liikaa viime vuosina. Joulun sanoma on hautautumassa materialismin alle.
– Joka vuosi kauppoihin tulee enemmän valoja ja koristeita. Joulupukkikin näyttää lihovan vuosi vuodelta, Shireen Basha naurahtaa.
Lähi-Idän joulupukki oli Shireenin Bashan lapsuudessa pelottava laiha ukko, jonka kasvoilla oli huonosti istuva muovinaamari. Nykyään pukki muistuttaa enemmän amerikkalaista joulupukkia. Perheeseen pukki ei enää tule, vaan lahjat löytyvät kuusen alta ja takan reunustalla roikkuvista joulusukista.
Jouluun valmistautuminen aloitetaan leipomalla piparkakkuja ja hankkimalla lapsille joulukalenterit.
– Täällä monet kohtelevat kalenteria kuin konvehtirasiaa, jonka kaikki luukut avataan heti, Shireen Basha kertoo.
Kalenteri viedään usein lahjaksi, sillä Naseretissa kyläillään jouluviikolla sukulaisten ja tuttavien luona puolin ja toisin. Tarjolla on yleensä suklaata ja snapsi. Bashojen kotona vieraille tarjotaan pipareita ja glögiä.
– Lapsuudessani teimme paljon vierailuja joulun aikaan, mutta nykyään ihmisillä on niin kiire, että vierailut ovat jääneet vähemmälle, Samuel Basha toteaa.
Joulupuuperinne rantautui alueelle 1800-luvun lopussa. Useassa perheessä kuusen virkaa toimittaa muovikuusi. Samuelin lapsuudenkotiin hankittiin kuitenkin aito puu.
– Kävimme ostamassa kuusen yhdessä perheeni kanssa ja koristelimme kotona joulukuun alussa, Samuel Basha kertoo.
Israelissa joulupuuksi kasvatetaan Arizonan sypressiä, joka menestyy myös lämpimässä ilmastossa. Siinä, missä Suomessa hiljennytään joulun viettoon, Nasaretissa aloitetaan juhlat. Joulua juhlitaan erilaisissa tapahtumissa ja ravintoloissa ympäri kaupunkia.
– Jos haluaa päästä jouluaattona ravintolaan, tulee varata pöytä hyvissä ajoin, Shireen Basha kertoo.
Grillatun ruuan tuoksu leijalee aattona ympäri kaupunkia, sillä arabeille grillaus tarkoittaa juhlavaa ateriaa. Myös Samuel Bashan kotona kokoonnuttiin jouluisin yhteen grillaamaan pääasiassa lammasta ja kanaa. Nykyään Bashoilla nautitaan joululaatikoita ja -kinkkua ja ollaan kotona.
– Olen oppinut mistä kaupoista saan hankittua tarvittavat ainekset suomalaisiin ruokiin, Shireen Basha hymyilee.
Jouluaattona lapsilla on lukukauden viimeinen koulupäivä. Nasaretin kouluissa lomat noudattavat kristittyjen juhlia, kun muualla maassa vapaata on juutalaisten juhlien aikaan.
– Sunnuntai on Nasaretissa yleinen vapaapäivä, Samuel Basha kertoo.
Koulun jälkeen lapset tulevat kotiin ja perhe aloittaa valmistautumisen illan paraatiin. Nasaretin katukuvaan on jo kolmenkymmenen vuoden ajan kuulunut jouluparaati, johon ottavat osaa alueen partiolaiset, yhdistykset, kirkot ja koululaiset.
Myös yksityiset ihmiset voivat osallistua, kunhan ryhmän sanoma liittyy jouluun. Samuel Basha työskentelee paikallisessa Lasten missiossa, joka ottaa osaa paraatiin joka vuosi.
– Kiinnitämme autoon raamatunlauseita ja koristelemme auton lauseiden mukaisesti.
Myös perheen lapset ovat osallistuneet, ja kulkue onkin erityisesti lasten juhla, jota seuraamaan saapuu ihmisiä kaikista uskontokunnista.
Paraatin jälkeen suunnataan kotiin, jossa luetaan jouluevankeliumi ja syödään jouluateria. Ruokailun jälkeen avataan lahjat ja nautitaan lähisuvun seurasta kynttilän valossa.
– Joulupäivänä otetaan sitten todella rennosti. Lapsilla on ensimmäinen lomapäivä, ja saamme nukkua pitkään, Shireen Basha toteaa.
– Joulu on täällä ilon juhla, jota koko kaupunki odottaa. Lapsille se merkitsee lomaa ja lahjoja sekä sitä, että saa viettää aikaa perheen kanssa, Bashat toteavat.
– Joulu on tuttu juhla jokaiselle tässä maassa. Se on rauhan ja rakkauden juhla. Tiedän myös muslimiperheitä, joissa vierailee joulupukki perheen lasten pyynnöstä, Samuel Basha hymyilee.
Jaa tämä artikkeli: