Naudan historia pääsi museoon
Ihmisen lajikumppani. Laura Gustafsson (oik.) ja Terike Haapoja kävivät viimevuotisilla Elma-messuilla. Kuva: Markus Seppälä

Ihmisen lajikumppani. Laura Gustafsson (oik.) ja Terike Haapoja kävivät viimevuotisilla Elma-messuilla. Kuva: Markus Seppälä

Naudan historia pääsi museoon

Naudan Historian Museoon voi tutustua 30.11.–10.12. kello 12–18. Kaapelitehtaan Valssaamossa. Miksi aihe kiinnostaa, museon toinen perustaja kirjailija Laura Gustafsson?

– Historiaa on yleensä tarkasteltu suppeasti vain yhden lajin, ihmisen, kannalta. Haluamme tuoda esiin naudan näkökulman ja mikä sen suhde on ihmiseen ja ihmisen kulttuurihistoriaan, nautahan on elänyt meidän rinnallamme ainakin 10 000 vuotta. Museo on ensimmäinen iso hanke eri lajeja tarkastelevassa Toisten historia -projektissa, jonka aloitin kuvataiteilija Terike Haapojan kanssa puolitoista vuotta sitten.

Mitä museo sisältää?

– Museossa käsitellään muun muassa nautayhteisön yhteiskunnallista asemaa, muutoksia ruumiinkuvassa, elinpiirin mullistuksia ja alkuperäiskansoja. Ajatuksena on keskittyä teollistumisen aikaan, jolloin ovat tapahtuneet suurimmat muutokset sekä ihmisen että naudan historiassa. Esimerkiksi Darwinin Lajien synnyn jälkeen on kehitetty tapoja, miten kotieläintä ja ihmisrotua, kansankuntaa, voidaan jalostaa paremmaksi. Tämä on ollut teknologian, hyödyn ja tehokkuuden aikaa.

– Asioista kerrotaan kirjoitusten ja esineiden avulla, mutta museosta on ensisijaisesti tarkoitus saada aikaan taiteellisesti kiinnostava kokonaisuus, taideteos.

Tuleeko museotoiminnalle joulukuun jälkeen jatkoa?

– Emme ole etsineet museolle vakituista tilaa. Ajatuksena on, että se lähtisi kiertämään kotimaassa ja ulkomailla. Projektin edistymisestä voi myös lukea blogia osoitteessa toisenhistoria.blogspot.fi.

Marjo Kytöharju

Jaa tämä artikkeli: