null Navichorus lähtee Berliiniin

Matti Luukkainen ja Hannele Viita valmistautuvat viemään espoolaista kuorosointia Berliinin Konzerthausin yleisölle. Kuva: Jukka Granström

Matti Luukkainen ja Hannele Viita valmistautuvat viemään espoolaista kuorosointia Berliinin Konzerthausin yleisölle. Kuva: Jukka Granström

Navichorus lähtee Berliiniin

Espoonlahden seurakunnan kamarikuoro Navichorus on lähdössä pääsiäisviikolla Berliiniin. Kuoro esittää yhdessä helsinkiläisen Viva Voxin ja paikallisen Berliner Kantorei -kuoron kanssa Johannes Brahmsin Ein Deutches Requiemin kuulussa Konzerthausissa.

Tämän lisäksi suomalaiset kuorot pitävät oman, suomalaisesta kirkkomusiikista koostuvan konserttinsa St Marienkirchessä Alexanderplatzin kupeessa. Suomalainen ohjelmisto kuultiin Helsingin tuomiokirkossa tämän viikon tiistaina ja ensi sunnuntaina Espoonlahdessa päästään kuulemaan, millaisessa vireessä suomalaiset laulajat lähtevät laulamaan Brahmsia.

”Tällainen vierailu yhteen Euroopan merkittävimmistä konserttitaloista on sangen poikkeuksellinen tilaisuus espoolaisessa kuoroviennissä”, hehkuttaa kuoronjohtaja Elja Puukko, joka itse esiintyy laulusolistina kummassakin konsertissa.

Kuorosta saa energiaa

Matkalaukkunsa pakkaavat noin neljänkymmenen kuorolaulajan joukossa myös altto Hannele Viita sekä basso Matti Luukkainen.

Hannele Viita on laulanut Navichoruksen riveissä jo 14 vuotta. Navichorus valikoitui kuoroksi, kun perhe muutti Helsingistä Espooseen.

”Vaikka joskus tuntuisi, että kuoroharjoitukseen ei jaksa lähteä, aina sieltä palaa täynnä energiaa. Arjen huolet unohtuvat täysin. Kuoro oli ihana henkireikä niinäkin vuosina, kun lapset olivat pieniä”, toteaa Hannele Viita, joka tekee siviilissä hammaslääkärin töitä Espoon kaupungilla.

Hänen suosikkiohjelmistoaan ovat suurteokset, passiot ja oratoriot, joissa on mukana ammattimainen orkesteri. Niitä Navichoruksessa on myös päässyt tekemään vuosittain.

Matkalle lähtöä Viita odottaa innolla.

”Rakastan matkustamista enkä ole koskaan aikaisemmin käynyt Berliinissä. Harjoitus- ja esiintymisohjelma on tiivis, mutta ehdimme varmaan katselemaan myös kaupunkia.”

Oman jännitysmomenttinsa konserttimatkaan tuo se, että suomalaiset kuorot pääsevät harjoittelemaan vasta vähän ennen konserttia yhdessä Berliner Kantorein, solistien, Berliinin Sibelius-orkesterin ja kapellimestari Günter Brickin kanssa.

”On mielenkiintoista kokea, millaiseksi yhteinen sointimme muodostuu”, Viita sanoo.

Kuorolaulajaksi aikuisiällä

Helsingin yliopistossa tietojenkäsittelytiedettä työkseen opettava Matti Luukkainen laulaa vapaa-aikoinaan Navichoruksen riveissä bassoa jo neljättä vuotta. Sitä ennen vierähti viitisen vuotta muissa kuoroissa.

”Kuorot lauloivat kevyempää ohjelmistoa ja huomasin pikku hiljaa motivaationi horjuvan”, Luukkainen muistelee.

Sitten eräs tuttu kapellimestari värväsi hänet produktioon, joka valmisti W. A. Mozartin Requiemin.

”Tajusin, että juuri tällaista musiikkia halusin laulaa ja ryhdyin kartoittamaan sopivia kuoroja. Kävin kuuntelemassa Navichoruksen Matteus-passion ja sen jälkeen pyrin itse mukaan”, Luukkainen kertoo. 

Innostus kuorolauluun ja klassiseen musiikkiin syttyi vasta aikuisiässä, lapsuuteen se ei kuulunut. Luukkainen on kuoron riveissä siinä mielessä harvinainen laulaja, että hän asuu Helsingissä. Tie kuoroharjoituksiin kulkee nykyisin Malmilta asti.

”Erityisen hienoa on päästä tuon tuosta työskentelemään ammattimuusikoiden kanssa suurteosten parissa”, Luukkainen toteaa.

Neljän Navichorus-vuoden aikana Luukkainen on osallistunut jo kahdesti aiemmin ulkomaille suuntautuvalle esiintymismatkalle, Tšekkeihin ja Ruotsiin.

”Tällaisilla reissuilla aina tutustuu kuorokavereihin paremmin. Tavallisissa kuoroharjoituksissa tulee lyhyiden taukojen aikana usein juteltua vain vieruskaverin kanssa”, Luukkainen sanoo.

Berliiniläinen kuoro tulee kesällä vastavierailulle Suomeen. Se esiintyy Urkuyö ja aaria -festivaalissa heinäkuussa, ja molemmat kuorot konsertoivat yhdessä Lohjan tenoripäivillä sekä Helsingin Urkukesässä.

Navichoruksen ja Viva Voxin matkallelähtökonsertti sunnuntaina 1.4. kello 19 Espoonlahden kirkossa, Kipparinkatu 8.

Ohjelmassa Johannes Brahmsin Ein Deutsches Requiem. Ilmainen sisäänpääsy, ohjelma 10 euroa.

Espoonlahden seurakunnan kamarikuoro Navichorus

Viime syksynä 30 vuotta täyttänyt Navichorus on keskittynyt esittämään haastavaa kirkkomusiikkia. Kaksi kertaa vuodessa se valmistaa jonkin suurteoksen ja laulaa lisäksi säännöllisesti Espoonlahden seurakunnan klassisissa messuissa J.S. Bachin kantaatteja.

Kuorossa on noin 50 jäsentä. Se harjoittelee tiistai-iltaisin Espoonlahden kirkolla.

Navichoruksella on ystäväkuoroja ja se on tehnyt yhteistyötä lukuisien orkesterien, solistien ja kapellimestareiden kanssa. Sekä kotimaahan että ulkomaille suuntautuvia konserttimatkoja on vuosien varrella tehty useita.

Kuoroa johtaa Espoonlahden seurakunnan A-kanttori Elja Puukko, joka usein toimii myös laulusolistina kuoron konserteissa. Kuoroon liittymisestä kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä häneen. Lisätietoja löytyy osoitteesta www.navichorus.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.