null Näytetään yhdessä valomerkki ilmaston puolesta

Earth Hour on Maailman luonnonsäätiön, WWF:n, ilmastokampanja, jolloin sammutetaan valot tunniksi ja sytytetään vaikkapa kynttilöitä. Tänä vuonna kampanjassa keskitytään ruoan kulutuksen ilmastovaikutuksiin. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski / WWF

Earth Hour on Maailman luonnonsäätiön, WWF:n, ilmastokampanja, jolloin sammutetaan valot tunniksi ja sytytetään vaikkapa kynttilöitä. Tänä vuonna kampanjassa keskitytään ruoan kulutuksen ilmastovaikutuksiin. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski / WWF

Ajankohtaista

Näytetään yhdessä valomerkki ilmaston puolesta

Lauantai-iltana sammuvat taas valot ja kynttilät syttyvät yhteisenä vetoomuksena ilmaston puolesta.

Earth Hour on Maailman luonnonsäätiön, WWF:n, järjestämä suurin ilmastotapahtuma. Tänä vuonna sitä vietetään lauantaina 19.3. kello 20.30–21.30. Tapahtuman aikana annetaan valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla valot.

Tämän symbolisen eleen avulla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä päättäjille. Earth Hour ei siis ole sähkön- tai energiansäästötempaus.

Tänä vuonna Suomessa kiinnitetään tapahtuman aikana erityisesti huomiota ruoan ilmastovaikutuksiin. Earth Hour kutsuukin kaikki maailman suurimmalle kynttiläillalliselle. Ruoka muodostaa noin viidesosan yksityisen kulutuksen ilmastovaikutuksista – saman verran kuin liikenne. Tulevaisuudessa ruoan suhteellinen osuus kulutuksemme ilmastovaikutuksista todennäköisesti kasvaa entisestään.

Ruokailutottumukset vaikuttavat eniten

”Esimerkiksi liikenne ja energiantuotanto kehittyvät jatkuvasti ilmastoystävällisemmiksi, mutta ruoantuotannossa vastaavat teknologiset ratkaisut eivät ole mahdollisia. Ilmaston kannalta tehokkainta on muuttaa ruokailutottumuksiamme”, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Noin 60 prosenttia ruoan ilmastovaikutuksista syntyy alkutuotannosta, ja selkeästi suurin osuus ilmastovaikutuksista liittyy eläinperäisen ruoan tuotantoon. Vastoin yleisiä uskomuksia ruoan kuljetuksesta ja pakkauksesta aiheutuvat ilmastovaikutukset ovat vain murto-osa koko ruoan elinkaaren aikana syntyvistä päästöistä.

”Jokainen voi tehdä ilmastotekoja helposti omalla ruokalautasellaan. Yksi merkittävimmistä arkipäivän ympäristöteoista on valita lautaselleen entistä useammin kasviksia ja kestävästi pyydettyä kalaa ja siten vähentää lihan osuutta omassa ruokavaliossaan”, Liisa Rohweder vinkkaa.

Vinkkejä vastuullisiin ruokavalintoihin löytyy WWF:n ruokaoppaasta osoitteessa wwf.fi/ruokaopas.

 Seurakuntia mukana Earth Hourissa

Pääkaupunkiseudulla myös seurakuntia on mukana ilmastotapahtumassa.  Helsingin tuomiokirkkoseurakunta on mukana jo seitsemättä kertaa. Tuomiokirkkoseurakunta sammuttaa ulkovalot Earth Hour -tapahtuman ajaksi kaikista kirkoistaan: Tuomiokirkosta, Mikael Agricolan kirkosta, Vanhasta kirkosta ja Suomenlinnan kirkosta.

Vantaan seurakunnat taas ovat mukana toteuttamassa Earth Hour -tapahtumia Myyrmäessä ja Tikkurilassa.  

Lue lisää ja katso lähimmät ilmastotapahtumat: www.earthhour.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.