null Näyttelijöiden keskuudessa vallitsee suntiobuumi

Puotilan kappelissa työskentelevä suntio Carla Ihatsu vuonna 2007. Kuva: Riitta Vuorela/KuvaKotimaa

Puotilan kappelissa työskentelevä suntio Carla Ihatsu vuonna 2007. Kuva: Riitta Vuorela/KuvaKotimaa

Ajankohtaista

Näyttelijöiden keskuudessa vallitsee suntiobuumi

Suntion työ on varteenotettava vaihtoehto myös ammattiaan vaihtavalle näyttelijälle. Suntioiksi ovat hakeutuneet muun muassa Marja Packalén ja Sara Paavolainen.

ET-lehti uutisoi Marja Packalénin uudesta urasta, joka alkoi Laajasalon kristillisen opiston suntion opintolinjalta. Valmis suntio on sittemmin työskennellyt muun muassa Kustavin kirkossa suntion lomasijaisena ja yhtenä kesänä Malmin hautausmaan kappelissa.

Myös pitkän linjan näyttelijä Sara Paavolainen suuntaa suntion työhön ja opiskelee tällä hetkellä alaa. Näyttelijäliiton toiminnanjohtaja Elina Kuusikon mukaan suntion työstä kiinnostuneita näyttelijöitä on Packalénin ja Paavolaisen lisäksi muutama muukin.

Alaa vaihtaneista tai toisen rinnakkaisen ammatin opiskelleista näyttelijöistä on hänen mukaansa tullut varsin sattumanvaraisesti lääkäreitä, konduktöörejä, lähi- ja ensihoitajia. Nyt joukossa todella on useampikin suntio.

”Jo yksikin tapaus tuntui erikoiselta, mutta nyt kun näitä on tullut vastaan useampi, on tullut mietittyä ääneen, että mitähän tässä mahtaa olla taustalla. Jäsenmäärässämme jo muutamakin tapaus on merkittävä määrä”, Kuusikko toteaa.

Kaiken kaikkiaan näyttelijäliittoon kuuluu 2000 ammattinäyttelijää ja pääosa heistä selviää koko uransa pelkillä näyttelijän töillä. Syytä siihen, miksi juuri suntion työ on useammankin näyttelijänä työskennelleen uranvaihtajan tavoite, pohtii myös Kuusikko.

”Kun ottaa huomioon sen, että heistä aika harva hankkii toisen ammatin, näyttäytyy suntioiden lukumäärä prosentuaalisestikin merkittävänä.”

Uranvaihtajat tai toisen ammatin hankkineet ovat Kuusikon huomion mukaan päätyneet usein hoivatyyppisille aloille. Etenkin suntion ja näyttelijän töissä on se yhtäläisyys, että kumpikin on ihmisten palvelua ja kohtaamista.

Mitä suntio tekee?

  • Erityistehtävänä on valmistella seurakunnan tiloja seurakunnallisia tilaisuuksia ja toimituksia varten. Tehtäviin voi kuulua myös tilaisuuksien ruoka- ja kahvitarjoiluista huolehtiminen.

  • Suntio huolehtii tilaisuuksien käytännön sujumisesta. Työ on seurakunnan tilaisuuksien ja niihin osallistuvien kannalta tärkeää ja välttämätöntä. Suntio kohtaa tilaisuuteen tulleen usein ensimmäisenä. 

  • Ammatti edellyttää monipuolista osaamista kiinteistöjen ja viheralueiden hoidosta, ravitsemuspalveluista sekä seurakuntatyöstä. 

  • Suntio osallistuu jumalanpalveluksiin avustamalla pappia pukemisessa ja muissa käytännön tehtävissä.

  • Kirkonmenojen aikana suntio ohjaa kirkkoväkeä esimerkillään ja huolehtii kolehdin keräämisestä. Hän myös johtaa hautausta ja opastaa yleisöä muissa tapahtumissa.

  • Työhön kuuluu yleisönpalvelutehtäviä kuten kirkon esittelyä matkailijoille ja muille ryhmille.

  • Suurissa seurakunnissa on useita suntioita ja työhön voi kuulua myös toimistotehtäviä.
     

Suntion tehtävänimikkeenä voi olla mm. kiinteistönhoitaja, vahtimestari, seurakuntamestari, seurakuntaemäntä tai suntio-vahtimestari.

Miten suntioksi tullaan?

Suntion ammattitutkinto on toisen asteen ammatillinen tutkinto, joka suoritetaan näyttötutkintona. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.

Suntion ammattitutkintoa järjestävät:

Lue suntion työstä lisää Ammattinetistä

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.