null Neljä ystävystä kutsuvat burmalaiseen joulujuhlaan

July Htay (vas.) haluaa tuoda burmalaista konserttiperinnettä suomalaiseen joulunviettoon. Aung Ko Oo, Dar Reh, Pa Hlaneren ja July kutsuvat juhlaansa kaikenikäisiä ihmisiä.

July Htay (vas.) haluaa tuoda burmalaista konserttiperinnettä suomalaiseen joulunviettoon. Aung Ko Oo, Dar Reh, Pa Hlaneren ja July kutsuvat juhlaansa kaikenikäisiä ihmisiä.

Hyvä elämä

Neljä ystävystä kutsuvat burmalaiseen joulujuhlaan

Juhlaan voi osallistua kuka tahansa, sillä "Jumala ei ole rasisti", sanovat tapahtuman järjestäjät. He odottavat Soukan kappelille noin sataa maanmiestä ja -naista.

Burmalaiset ystävykset Pa Hlaneren, July Htay, Aung Ko Oo ja Dar Reh muuttivat Suomeen pakolaisina muutama vuosi sitten. He ovat opetelleet suomen kieltä, mutta se tuntuu edelleen vähän vaikealta. Siksi miehet tulevat haastatteluun yhdessä, jotta voisivat auttaa toisiaan löytämään oikeat sanat.

"Suomi on kylmä ja pimeä maa, mutta myös mukava ja hyvä. Täällä on turvallista olla", he kuvailevat.

Espoonlahden seurakunta on jo muutamia vuosia järjestänyt burmalaisille oman joulujuhlan. July Htay, Dar Reh, Aung Ko Oo ja Pa Hlaneren kuitenkin kokivat, etteivät päässeet riittävästi vaikuttamaan juhlan sisältöön.

Tänä vuonna tilanne on toinen, sillä heidän toiveestaan he toteuttavat juhlan itse.

"Kyseessä ei ole varsinaisesti joulujuhla, vaikka tilaisuus on joulukuussa. Voisimme järjestää tämän yhtä hyvin vaikka kesällä", miehet tähdentävät.

"Haluamme juhlia Jeesuksen syntymää"

Lauantaina 12.12. järjestettävä juhla kestää esityksineen, puheineen ja ruokailuineen ainakin neljä tuntia. Juhlan ohjelmassa on rukousta, musiikkia, ruokaa ja puhetta joulun todellisesta merkityksestä.

"Haluamme juhlia Jeesuksen syntymää", miehet kertovat.

He ovat huolissaan siitä, että monet iloitsevat joulussa vain ylimääräisistä vapaapäivistä ja unohtavat joulun merkityksen, Jeesuksen syntymäpäivän. Järjestäjät toivovat, että ihmiset voisivat juhlan kautta oppia tuntemaan Jumalaa.
 

Jos ihmiselle tulee iso ongelma, hän voi unohtaa Jumalan."

 

"Monet eivät tiedä, millainen Jumala on. Jos ihmiselle tulee iso ongelma, hän voi unohtaa Jumalan", July Htay pohtii.

Ruokaa burmalaiseen tyyliin

Vaikka hengellinen sisältö on juhlan järjestäjille tärkeä, ruumiin ravintoa ei ole unohdettu.

"Kun ihmiset tulevat juhlaan, heille pitää tarjota burmalaiseen tyyliin maustettua ruokaa. Ruokalistalla on riisiä, lihaa, perunaa, salaattia ja kastiketta", tapahtuman kokkina toimiva Pa Hlaneren eli Paavo selittää.…

Burmalainen ruokavalio rakentuu riisin ympärille – jopa aamiaiseksi syödään riisiä. Vaikka pääraaka-aineet ovat samantyylisiä kuin suomalaisessa ruuassa, mausteet ovat erilaisia.

"Mausteet haemme aasialaisesta kaupasta. Ruoan valmistuksessa käytämme myös erilaisia sipuleita ja sitruunaa", miehet kertovat.

Ystävyksillä on myös oma bändi, jossa July Htay soittaa kitaraa. Hän soittaa näytteeksi yhden kappaleen. Hän on taitava. Bändi soittaa itse tekemäänsä hengellistä musiikkia. Heidän kappaleitaan kuullaan myös Soukan kappelin juhlassa.

Tilaisuuteen odotetaan noin sataa burmalaista, mutta lisäksi järjestäjät toivottavat myös muut lämpimästi tervetulleiksi.

"Tämä on kaikille ihmisille hyvä. Jumala ei ole rasisti."

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.