null Neljännes Helsingin kirkkovaltuutetuista Tulkaa kaikki -liikkeestä

Kallion kirkolla äänestettiin sunnuntaina seurakuntavaaleissa. Kuva: Pekko Vasantola

Kallion kirkolla äänestettiin sunnuntaina seurakuntavaaleissa. Kuva: Pekko Vasantola

Neljännes Helsingin kirkkovaltuutetuista Tulkaa kaikki -liikkeestä

Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston suurin ryhmä on Tulkaa kaikki 24 edustajallaan. Valtuuston 91 jäsenestä noin neljännes valituista on Tulkaa kaikki -ryhmästä. Helsingin kirkkovaltuuston valtuutetuista liki puolet, 43, oli uusia.

Avoimen poliittisista ryhmistä kokoomustaustaisia valtuutettuja on kuusi ja sosialidemokraatteja neljä. Vihreiden omilta listoilta tulee yksi valtuutettu, joskin Tulkaa kaikki -liikkeen edustajissa on useita vihreitä valtuutettuja. Vaalikonevastausten perusteella valtaosa uusista valtuutetuista on poliittisesti sitoutumattomia. Kokoomuslaisiksi itsensä ilmoittaa noin 16, vihreiksi noin 14 ja sosialidemokraateiksi yhdeksän prosenttia.

Vaalikonevastausten perusteella millään herätysliikkeellä ei ole suurta painoarvoa Helsingin uudessa yhteisessä kirkkovaltuustossa. Valituista lähes 60 prosenttia ilmoitti, ettei hänen taustansa ole missään kirkon herätysliikkeessä tai yksittäisessä hengellisessä yhteisössä. Taustayhteisöistä yleisimmiksi mainittiin herännäisyys, evankelisuus ja Tuomas-yhteisö.

Suhtautuminen samaa sukupuolta olevien kirkolliseen vihkimiseen jakaa Helsingin luottamushenkilöitä. Seurakuntaneuvostoista selvästi homomyönteisimpiä ovat vaalikonevastausten perusteella Tuomiokirkkoseurakunta, Paavalin seurakunta ja ruotsinkielinen Johannes församling.

Naispappeus ei näyttäisi olevan enää kysymys Helsingissä: kaikki seurakuntaneuvostot suhtautuvat myönteisesti naispappeuteen.

Luottamushenkilöt ovat varsin yksimielisiä siitä, kuinka niukkenevassa taloudellisessa tilanteessa tulee toimia. Suosituin keino saada talous tasapainoon on kiinteistöjen myynti. Kaikkein vähinten kannatusta saa kirkollisveron nosto nykyisestä yhdestä prosentista.

Seurakuntavaalien äänestysprosentti Helsingissä oli 11,3, vuonna 2010 se oli 13,9, joista yli puolet äänesti ennakkoon. Äänestämässä kävi kaikkiaan 34 000 seurakuntalaista.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.