null Neuvolassa voi saada myös kulttuurikylvyn

Jenni Siltainsuu ja Tiina Hero kertovat Pravin ja Kiaan Goswamille, mitä kaikkea Gladiaattori-näyttelyssä on tarjolla. Kuva: Jukka Granstrom

Jenni Siltainsuu ja Tiina Hero kertovat Pravin ja Kiaan Goswamille, mitä kaikkea Gladiaattori-näyttelyssä on tarjolla. Kuva: Jukka Granstrom

Hyvä elämä

Neuvolassa voi saada myös kulttuurikylvyn

Kulttuurineuvola tuo kulttuuria ihmisten luo.

Aamukahdeksan tietämillä Matinkylän äitiys- ja lastenneuvolan käytävällä on vielä hiljaista. Pöydällä on komea gladiaattorin kypärä, tuolilla hellyttävä pehmokirahvi.

Museolehtorit Tiina Hero ja Jenni Siltainsuu Espoon kaupunginmuseosta järjestelevät pöydälle väritystehtäviä, kyniä ja tehtäväpapereita. On kulttuurineuvolan aika.

Kulttuurineuvolatoimintaa on järjestetty Espoossa jo reilut kolme vuotta. Kulttuurineuvolassa espoolaiset kulttuuritoimijat ja kirjastot esittelevät neuvolan odotustilassa toimintaansa ja innostavat perheitä kulttuurin ja taiteiden pariin. Tällä hetkellä kulttuurikylvyn voi saada Matinkylän, Leppävaaran ja Suvelan neuvoloissa.

”Asiakkaiden palaute on ollut yllättynyttä ja positiivista. Ylimääräisistä ihmisistä odotustilassa ei kukaan ole pahastunut, vaikka toiminta ei itseä kiinnostaisikaan. Myös neuvolan henkilökunta on antanut toiminnasta vain positiivista palautetta”, kertoo palvelukoordinaattori Kaisa Koskela.

Ennakkoluulot kumoon

Sekä Tiina Hero että Jenni Siltainsuu ovat pitäneet kulttuurineuvolavastaanottoa useita kertoja, joten kokemusta on ehtinyt kertyä.

Kiaan Goswami asettui pehmokirahvin kanssa kuvattavaksi eikä arastellut kameraa lainkaan. Kuva: Jukka Granstrom

”Ennakkoluulojen rikkominen on antoisaa: monet vanhemmat ovat aika lailla samanikäisiä kuin me, joten tiedämme hyvin, miltä pohjalta mahdolliset ennakkoluulot museota kohtaan nousevat”, sanoo Hero.

”On hyvä, että tällaisessa ihan erilaisessa arkitilanteessa pääsee kertomaan, mitä meillä on tarjolla”, lisää Siltainsuu.

Samanlaisia kokemuksia on myös muilla kulttuurineuvolatoiminnassa mukana olevilla.

”Kulttuuritoimijat arvostavat toimintamallissa sen tasa-arvoisuutta: vain osa perheistä löytää itse kulttuuripalvelut”, sanoo Koskela.

Jokainen voi päättää, miten toimintaansa esittelee.

Gladiaattoriaihe kiinnostaa erityisesti poikia, mutta ovat tytötkin värittäneet gladiaattoreita – pinkeiksi. Ja pehmolelu on aina hyvä vetonaula”, kertoo Jenni Siltainsuu.

Myös työnäytökset madaltavat keskustelukynnystä.

”Yleensä on helpompi tulla juttelemaan, jos teemme esimerkiksi jotain outoa käsityötä. Muun muassa rukilla kehräämistä on kulttuurineuvolassa nähty”, naurahtaa Tiina Hero.

Tulevaisuudessa kulttuurin saattaa kohdata useammassakin neuvolassa. Kaisa Koskela kertoo, että kehittämishankkeelle on haettu ulkopuolista rahoitusta.

”Toiminnasta halutaan tehdä laajempaa ja parempaa. Haluamme lähentää yhteistyötä neuvolan henkilökunnan kanssa ja syventää yhteistyötä sosiaali- ja terveystoimialan kanssa, jotta perheitä voidaan tukea myös taiteen ja kulttuurin keinoin.”

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.