null Niittytalkoot kutsuvat espoolaisia

Kuva: Tero Sivula/ Rodeo

Kuva: Tero Sivula/ Rodeo

Niittytalkoot kutsuvat espoolaisia

Espoossa pidettävissä perinnemaisematalkoissa halukkaat voivat kokeilla heinätöiden tekemistä perinteisin menetelmin. Laajalahden luonnonsuojelualueelle talkooväki kokoontuu lauantaina 4. elokuuta, ja Keskuspuistossa huhkitaan lauantaina 11. elokuuta.

Perinnemaisemalla tarkoitetaan maisematyyppejä, jotka ovat syntyneet perinteisten maankäyttötapojen vaikutuksesta. Näihin kuuluvat esimerkiksi niityt, kedot, metsälaitumet ja hakamaat.

”Talkoita on järjestetty Laajalahden luonnonsuojelualueella useana vuonna. Källkärin niityllä Keskuspuistossa talkoot ovat designpääkaupunkihankkeen myötä ensimmäistä kertaa”, kertoo Villa Elfvikin luontotalon näyttelysihteeri, biologi Katri Luukkonen.

Molemmissa paikoissa kasvillisuus niitetään koneella etukäteen, mutta viikatteella niittämistäkin voi kokeilla. Tehtävänä on pystyttää heinäseipäät, haravoida alue ja nostella heinät kuivumaan. Tätä työtapaa ei enää juuri näe.

”Lapset, jotka eivät yletä laittamaan heiniä seipäille, voivat haravoida. Koko perheelle riittää hommaa. Monesti paikalle on osunut joku konkari, joka on koko nuoruutensa tehnyt heinätöitä”, Luukkonen sanoo.  

Talkoista on hyötyä luonnon monimuotoisuudelle. Kun kasvillisuus niitetään ja viedään pois, saadaan niitty pidettyä avoimena ja maaperä köyhdytettyä ravinteista. Se mahdollistaa monimuotoisen kukkakasvilajiston menestymisen.

”Monet hyönteiset ovat riippuvaisia näistä kukkakasveista. Eniten uhanalaisia lajeja on metsissä, ja seuraavina tulevat perinnemaisemat.”

Talkoot järjestää Espoon ympäristökeskus yhteistyössä Espoon luonnonhoitoyksikön ja Metsähallituksen luontopalveluiden kanssa. Villa Elfvik on osa Espoon ympäristökeskusta.

Laajalahden talkoisiin lähdetään Villa Elfvikin (Elfvikintie 4) pihasta klo 11. Källkärin niitylle on opastus Sunan ja Puolarmaarin suunnasta. Työskentelyaika on kello 11–14.

Mukaan kannattaa varata työrukkaset, sopivat vaatteet ja vesipullo. Laajalahdessa tarjotaan keittolounas, ja Keskuspuistossa partiolaiset paistavat talkoolaisille makkaraa.

 Keskuspuiston talkoisiin toivotaan ilmoittautumista 8. elokuuta mennessä Villa Elfvikin luontotalon numeroon 09 8165 4400. Laajalahden talkoisiin voi ilmoittautua vielä perjantaina 3. elokuuta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.