null Nikodemos on kiintoisa henkilö

Nikodemos on kiintoisa henkilö

Eräs Raamatun mielenkiintoisimmista henkilöistä on Nikodemos, josta Johanneksen evankeliumin kolmannessa luvussa kerrotaan.

Hän oli fariseus ja juutalaisten hallitusmiehiä eli silloisen suuren neuvoston jäsen. Luonteeltaan hän oli varmaankin hyvin hengellinen. Hän oli myös Israelin opettaja. Hän siis tunsi pyhät kirjoitukset ja tiesi odottaa Messiasta.

Elävässä elämässä hän oli seurannut Jeesuksen tekemiä ihmetöitä ja kiinnostunut Jeesuksesta henkilönä. Se, että hän saapui Jeesuksen luo keskustelemaan yöllä, on ymmärrettävää. Silloin muut juutalaiset neuvoston jäsenet eivät olleet näkemässä hänen retkeään. Jos se olisi havaittu, hän olisi saanut potkut omasta hengellisestä yhteisöstään, eikä varmaankaan toivonut sitä.

Mutta Nikodemus oli onnenpekka, kun sai Jeesukselta yksityisopetusta, mikä varmaan jätti häneen lähtemättömät jäljet. Niinpä hän toimi myös tärkeässä tehtävässä Jeesuksen hautaan laskemisessa. Hänestä siis tuli opetuslapsi.

Joskus sanotaan, että Nikodemos ei sen jälkeen enää esiinny Raamatussa, mutta onko näin? Jotkut raamatuntutkijat ovat opettaneet, että Kirje heprealaisille olisi apostoli Paavalin kirjoittama, mutta asia ei ole varma. Entäpä, jos se onkin lähtöisin opetuslapsi Nikodemoksen kynästä? Hänellä olisi ollut näppituntumaa siihen, miten viedä sanomaa Jeesuksesta Kristuksesta heprealaisille juutalaisille ja muille. Hänen luonteensa salamyhkäisyyteen kenties kuului, ettei hän halunnut nimeään julkisuuteen varsinkaan noina kaukaisina aikoina.

Kerran olen kuullut sanottavan, että kuuluisa hellenistijuutalainen historioitsija Josefus (n. 37–n. 100 jKr.) olisi ollut Nikodemoksen poika. Voisiko se pitää paikkansa?

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.