null Nollia ja ykkösiä

Nollia ja ykkösiä

Filosofi Ilkka Niiniluoto on kritisoinut terävästi huoletonta tapaamme puhua tietokoneesta, tietojenkäsittelystä ja tietotaidosta. Useimmiten näiden kohdalla on oikeasti kyse vain datasta, merkityksettömästä merkkijonosta, joka koneen sisällä näyttää nollilta ja ykkösiltä. Kaikki informaatio ei ole tietoa.

Vuonna 1445 Gutenberg aloitti Raamattujen massatuotannon. Hän oli airuena uudenlaiselle tiedonvälitykselle. Taustalla oli kaksi merkittävä ajatusta. Ensimmäisen mukaan jokaisen tulisi saada lukea Raamattua omalla äidinkielellään ja sen pitäisi olla jokaisen ulottuvilla. Siitä tuli halu painaa tuota tärkeää kirjaa oikein röykkiöittäin — yhteensä 180 kappaletta! Toisen mukaan paavi ei ehkä sittenkään ole erehtymätön. Asioista pitäisi puhua ja päättää kirkon parlamentissa.

Omenan kuvaa kantavien merkkimasiinojen kehittäjillä oli vallankumouksellisia pontimia sen lisäksi, että he halusivat tienata rahaa. He kuvittelivat, että kun jokaisella on tietoja käsittelevä vempain kotonaan, tieto demokratisoituu ja samalla myös yhteiskunnat. Koneita on jo monilla, mutta tieto ei ole tasa-arvoistunut, usein juuri päinvastoin. Väitän näin siitä huolimatta, että nykyaikaiset viestimet ovat edesauttaneet diktaattorien kaatumista. Ei tieto ja sen käyttäminen silti ole sen tasa-arvoisempaa.

Eräs haaste on siinä, mikä paino päätöksenteossa annetaan asiantuntijoiden sanoille. On kiusaus ajatella, että juuri asiantuntijat osaavat sanoa, miten asiat pitäisi järjestää. Olen tästä usein samaa mieltä. Kovin paljon tärkeää tietoa jää käyttämättä vain siksi, että se ei tule oikeasta suunnasta.

Tieto itsessään ei kanna mitään arvoa — on se sitten oikeaa tietoa tai merkityksetöntä koodia, asiantuntijalta saatua tai kadunkulkijalta kysyttyä. Tieto voi ohjata oikeaan suuntaan, mutta päätöksen oikeellisuus on kiinni arvoista.

Pitkäaikaistyötöntä ei auta se, että hänen elämästään tehdään kyselytutkimuksia ja laaditaan tulevaisuusennusteita. Tuo kaikki sisältää runsaasti informaatiota, mutta ei juurikaan sellaista tietoa, joka auttaisi hänen arkeaan. Siksi päätöksenteon tulisi pohjautua arvoihin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.