Normaalisti vain 50 prosenttia uskoo

Normaalisti vain 50 prosenttia uskoo

Harry Blässar kyseli (K&k 2.4.), että mistä johtuu ateistien aggressiivisuus nykyisin. Vastaisin sen johtuvan sekä ulkomaisista esikuvista että kotimaisen valtionkirkon aivan ylimitoitetusta tunkeutumisesta yhteiskunnan eri aloille ja toimintoihin.

Kyse on pohjimmiltaan luonnollisesta vastareaktiosta historian saatossa muodostuneeseen epänormaaliin tilanteeseen, jossa kirkkoon kuului omasta tahdostaan tai oli pakkoliitettynä suuri enemmistö väestöstä.

Nykyisin ollaan palaamassa normaaliin tasapainotilaan, kun sekä uskonnonvapaus että mahdollisuus olla kokonaan uskonnoton on saanut entistä enemmän tilaa yhteiskunnassa tieteellisen maailmankuvan edistymisen sekä yleisen maallistumisen myötä. Jonkinlainen normaalijakauma sellaisen asian suhteen, josta ei tiedetä mitään varmaan, on tilastollisesti 50/50 koko väestön tasolla, toisin sanoen puolet uskoo ja puolet ei.

Kirkkoon kuuluu siten edelleen noin 20 % liikaa ihmisiä. Pääosa näistä on tapakristittyjä, jotka eivät ole oivaltaneet, että heidän uskonnollisuutensa ei ole sellaisella tasolla, että sen perusteella kannattaisi maksaa vuosikymmeniä jäsenmaksua kirkolle. Pienempi ryhmä on kulttuurikristityiksi itsensä määrittävät, jotka puolestaan kannattavat kirkkoa sen edustamien arvojen vuoksi ja haluavat jäsenmaksullaan tukea kirkon humanitaarista toimintaa, vaikka eivät kirkon kaikkiin oppeihin muutoin varuksitta uskoisikaan.

Kun kirkkoon kuuluminen näyttää vähenevän noin prosentti per vuosi, niin ennustan, että edellä esitettyyn 50/50-tilanteeseen päästään noin 15–20 vuoden kuluessa kaikkialla Suomessa.

Pekka Sirkiä

Helsinki

Jaa tämä artikkeli: