
Nuorekas satavuotias
Linnamainen tiilitalo seisoo edessäni arvokkaana. Sen portaita astelee nuori romanimies Seppo Lindberg . Hänellä on kassissaan pari kristillistä opusta. Hengenasiat mietityttävät. Lindbergin mielestä Kallion kirjasto vastaa hyvin nykyajan haasteisiin.
- Täällä on kaikki mitä kirjastossa pitääkin: kirjat, musiikki, tietokoneet, lehdet ja elokuvat, hän sanoo.
Astun ovesta sisään. Pyöreät muodot arkkitehtuurissa miellyttävät silmääni. Kirjastossa on lukuisia pieniä lukunurkkauksia ja erikoisia kirjakokoelmia. Pieni poika vakoilee ihmisiä suuren kukkaruukun takaa. Tämä on ihmisen kokoinen kirjasto kaikilla moderneilla mausteilla.
Karl Hård Segerstadin suunnittelema kirjasto valmistui vuonna 1912. Tuolloin Karhupuistossa ja kirjaston takana oli vielä puutaloja, vaikka suurin osa ympäristön kerrostaloista oli jo rakennettu. Kirjat olivat alunperin tiskin takana, josta ne piti kirjastovirkailijalta pyytää.
Rakennus vaurioitui pommituksessa vuonna 1944. Korjaustöiden yhteydessä siirryttiin nykyiseen avohyllyjärjestelmään. Viimeisin suuri uudistus kirjastossa oli 1991, kun aiemmin suljettu ullakko otettiin kirjastokäyttöön.
Kallion kirjaston satavuotisjuhlia vietetään 26.9.–10.10. Ohjelmassa on kirjailijahaastatteluja, musiikkia ja lastentapahtuma.
Jouni Viitala
Jaa tämä artikkeli: