null Nuoren yrittäjän täytyy laittaa persoonansa peliin

Nuoren yrittäjän täytyy laittaa persoonansa peliin

Nuoret yrittäjät luottavat kierrätysmateriaaleihin. Heidän käsissään nahkatakista syntyy korvakoru tai kangastilkuista leikkimatto.

”Päädyin yrittäjäksi oikeastaan vahingossa. Pidän askartelusta kierrätysmateriaaleilla. Vuonna 2011 olin työttömänä Saksassa. Viestintäalan osaajana oli vaikea saada töitä heikolla kielitaidolla”, kertoo Anna-Leena ”Ansku” Knuuti.

Knuuti laittoi oman kierrätysmateriaaleista koruja valmistavan yrityksen pystyyn Saksassa. Syntyi RokRokInc.

Esimerkiksi kolikot, C-kasetit ja nahkatakit saavat uuden elämän koruissa. Korumateriaaleja hän saa lahjoituksena tai ostaa kirpputoreilta.

”Puolet ohikulkijoista ihastuu koruihin, hymyilee ja muistaa jotakin lapsuudestaan. Puolet kulkee hämmästyneenä ohi”, kuvailee Knuuti.

Knuutin mielestä yrittämisessä parasta on vapaus ja mahdollisuus itse määrätä tekemisistään. Toisaalta yksityisyrittäjä on yhtä aikaa toimitusjohtaja ja varastomies.

Lyyleillä on riittänyt asiakkaita

Myös nuori yritys Ompelulyylit luottaa pitkälti kierrätysmateriaaleihin. Yrityksen tuotteet ovat kirjavia, sillä monet kankaat on saatu lahjoituksina.

Ompelulyylit on Stadin ammattiopiston kolmannen vuoden sisustusompelijoiden perustama yritys. Heidän opintoihinsa kuuluu oman yrityksen perustaminen.

Kahdeksan parikymppisen opiskelijan yritys tuottaa erilaisia sisustustekstiilejä tyynynpäällisistä meikkipusseihin ja essuihin. Lisäksi he tekevät korjausompeluita.

”Aloitimme yrityksen viime syksynä osana yrittäjäkurssia. Tänä keväänä ajamme yrityksen alas. Sekin kuuluu osaksi opintoja. Yritystä ei saa jatkaa, vaikka haluaisi”, toteaa opiskelija Heidi Nyholm.

Yrityksellä on riittänyt hyvin asiakkaita ja tuottoa on kertynyt. Yritys kauppaa tuotteitaan messuilla ja satunnaisesti Hakaniemen hallissa.

Yrittäjien suurin projekti on ollut tähän mennessä pikaruokaravintolan somistaminen halloweenina kauhuteemalla.

Nuorten vinkkejä aloittelevalle yrittäjälle:

  • Hanki paljon apukäsiä ja tietoa yrittäjyydestä. Tietoa kertyy myös ajan kanssa.

  • Ole kärsivällinen.

  • Älä mieti liikaa mahdollisuuksia tai vaaroja. Kukaan ei perustaisi yritystä, jos jäisi pohtimaan.

  • Tee asia kerrallaan. Kukaan ei voi hallita kaikkea.

  • Ole armollinen itsellesi.

  • Laita oma persoona peliin ja luota rohkeasti itseesi. Muuten mikään ei haise tai maistu miltään.

Ohjaamosta apua kaikkiin nuorten kysymyksiin

Timo Kotro

Nuoret yrittäjät saavat apua esimerkiksi Ohjaamosta. Helsingin Kamppiin avautui viime joulukuussa Ohjaamo. Palvelu on tarkoitettu 15–29-vuotiaille nuorille ja he voivat tulla Ohjaamoon minkä tahansa asian kanssa.

”Aiemmin nuorten palvelut olivat hajallaan ja osittain edelleenkin ovat. Ohjaamo pyrkii antamaan tietoa yhdestä paikasta”, kuvailee Ohjaamon työelämävalmentaja Timo Kotro.

Samasta osoitteesta saa apua muun muassa terveydenhoitajalta, erityisopettajalta, sosiaalityöntekijältä ja nuoriso-ohjaajalta. Ohjaamossa mullistavaa on, että kaupungin virastojen lisäksi myös valtion TE-toimiston palveluita löytyy saman katon alta.

”Tulevaisuudessa Ohjaamossa voisi työskennellä myös kolmannen sektorin ja kirkon toimijoita. Olennaista ei ole se, kuka palvelun tuottaa”, toteaa Kotro.

Ohjaamoon ei tarvitse lähetettä tai ajanvarausta. Nuori ei tarvitse myöskään mitään statusta, esimerkiksi työttömyyttä, päästäkseen Ohjaamoon.

Ohjaamoita on tällä hetkellä yli 30 paikkakunnalla Suomessa. Helsingin lisäksi pääkaupunkiseudulla myös Vantaalla ja Espoossa tarjotaan samaa palvelua.

Nuori voi hakeutua mihin tahansa Ohjaamoon, mutta syvemmät palvelut tarjotaan omalla paikkakunnalla.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: