null Nuoret menestyivät seurakuntavaaleissa

Jännitystä. Nuorten keskuksen kampanjapäällikkö Kaisa Aitlahti (oik.), 16-vuotiaille äänioikeutta ajanut Fleimin päätoimittaja Antti Siukonen ja vaalikampanjan suunnitelleen Sherpa-mainostoimiston Pauli Waroma seurasivat vaalituloksia netistä. Kuva: Esko Jämsä

Jännitystä. Nuorten keskuksen kampanjapäällikkö Kaisa Aitlahti (oik.), 16-vuotiaille äänioikeutta ajanut Fleimin päätoimittaja Antti Siukonen ja vaalikampanjan suunnitelleen Sherpa-mainostoimiston Pauli Waroma seurasivat vaalituloksia netistä. Kuva: Esko Jämsä

Nuoret menestyivät seurakuntavaaleissa

Nuoria, naisia ja uudistusmielisiä äänestettiin vaaleissa.

Nuorten vaalivalvojaisista muodostui Café Agricolassa mediatapahtuma. Paikalla oli runsaasti lehdistön ja sähköisen median edustajia. Ohjelmantäyteisessä illassa nuoret tenttasivat piispa Irja Askolaa, jonka jälkeen Jippu ja Rudirock esiintyivät. Pikku hiljaa tunnelmaa alkoivat nostaa vaalitulokset, ja jotkut onnelliset saivat tuulettaa läpipääsyään.

 Yksi heistä oli 19-vuotias Ukko Heinonen, joka tuli valituksi Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvostoon ja yhteiseen kirkkovaltuustoon. Saksofonia soittava Heinonen oli ollut soittokeikalla, kun yksi kaveri oli tullut kysymään, lähtisikö hän ehdokkaaksi vaaleihin.

– Innostuin, koska kyseessä oli nuorten erillinen lista, joka ajoi minulle tärkeitä asioita. En tehnyt mitään isompaa kampanjaa, muistuttelin vain kavereita, että kannattaisi äänestää, hän kertoo.

 Heinonen aikoo tehdä uudessa tehtävässä työtä sen puolesta, että nuorille saadaan seurakuntiin mielekästä toimintaa. Sellaista, mihin nuorten aikuistenkin on helpompi tulla mukaan.

Myös 19-vuotiasta Osmo Saloa onnisti, sillä hänet valittiin Vartiokylän seurakuntaneuvostoon. Salolle oli luontevaa ryhtyä ehdokkaaksi, koska hän on ollut isosena ja vetänyt lasten kerhoja.

– Tämä oli hauska kokemus. Sain opastusta Sami Ojalalta, jolla on paljon kokemusta luottamustyöstä kirkolliskokouksessa.

Heinosen tapaan Salo haluaa ajaa nuorten asioita, saada heille parempia tiloja ja parantaa muutenkin nuorten asemaa seurakuntatyössä.

Irja Askola sanoo kirkon tarvitsevan nuorten panosta. Hän uskoo, että he monipuolistavat kirkon kulttuuria ja muuttavat virkamies- ja hallintokasvoista kirkkoa enemmän kansanvaltaiseksi.

Askola arvelee äänestysprosentin kasvaneen tehokkaan vaalikampanjan ansiosta. Toki hän myöntää myös tv:n homoiltaa seuranneen keskustelun vaikuttaneen asiaan.

– Keskustelu kirkosta aktivoitui, kirkko alkoi kiinnostaa myös kokonaisuutena, ja uskonto eräänlaisena yksityisasiana murtui. Vaalit osuivat hyvään aikaan, koska ihmisille tuli halu vaikuttaa kirkossa.

 

Kallion seurakunnasta valittiin Tulkaa kaikki – sekalainen seurakunta -ehdokaslistalta Mari Puoskari yhteiseen kirkkovaltuustoon suurimmalla äänimäärällä. Kaupunginvaltuutettunakin toimiva Vihreiden varapuheenjohtaja Puoskari iloitsee erityisesti siitä, että liberaaleilta listoilta on tullut valituksi runsaasti luottamushenkilöitä.

– Ihmiset eivät ole äänestäneet jaloillaan vaan ovat halunneet vaikuttaa. Ennen kirkollisiin luottamustehtäviin lähtöäni mietin itsekin, että eroanko kirkosta vai lähdenkö vaikuttamaan sisältä päin. Tahdon työskennellä sen eteen, että kirkko on kaikille ihmisille tasa-arvoinen, Puoskari sanoo.

– Muita minulle tärkeitä teemoja ovat diakoniatyö ja kehitysyhteistyö. Niitä tulen nostamaan esiin yhteisessä kirkkovaltuustossa.

 

Oulunkylän seurakunnasta sosialidemokraattien listalta tuli valituksi yhteiseen kirkkovaltuustoon ja Oulunkylän seurakuntaneuvostoon näyttelijä, kaupunginvaltuutettu Sara Paavolainen. Hän korostaa lähteneensä vaikuttamaan arvopohjalta. Hän on ottanut kantaa osallistumalla muun muassa Tulkaa kaikki -liikkeen tilaisuuksiin.

– Minä entinen ujo ihminen olen huutanut megafoniin Lasipalatsin kulmalla ja vaatinut rakkauden käskyn noudattamista, Paavolainen sanoo.

– Kirkko on tehnyt hyvää työtä avuntarvitsijoiden hyväksi lähellä ja kaukana. Olisi ristiriitaista, jos kirkko aiheuttaisi ahdistusta ja hätää polkemalla seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

Sara Paavolainen on uusi kirkkovaltuutettu:

– Tästä alkaa intensiivinen tutustuminen. Kirkko on minulle kuin koti, kun taas kaupunginvaltuusto on enemmänkin kuin julkinen tori. Kotiin on minusta helpompi lähteä, hän sanoo.

Marjo Kytöharju ja Tommi Sarlin

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.