null Nuoret perheet lainaavat taidetta

Taidelainaamo Lainasta vuokrataan entistä enemmän suuria ja värikkäitä teoksia. Lähes kaikki vuokrateokset jäävät koristamaan vuokraajan kotia pysyvästi.

Taidelainaamo Lainasta vuokrataan entistä enemmän suuria ja värikkäitä teoksia. Lähes kaikki vuokrateokset jäävät koristamaan vuokraajan kotia pysyvästi.

Nuoret perheet lainaavat taidetta

Taidelainaamot ovat matalan kynnyksen vastaus kaikille taiteeseen tutustujille. Ison Omenan Taidelainaamo Laina on Espoon Kuvataiteilijoiden tila kirjaston kupeessa. Lainassa voi selata teoksia kääntyvillä seinämillä. Esillä on noin 80 taiteilijan töitä.

Suurin osa teoksista on maalauksia, mutta esillä on myös valokuvia, grafiikkaa, veistoksia, keramiikkaa, esinekoosteita ja jopa videoteoksia. Tietysti valikoimasta löytyy niin abstraktia kuin esittävää, värikästä ja hillittyä, monenkokoista ja näköistä – joka makuun sopivaa.

Muutama kymppi
kuukaudessa

Lainaamoon saa tulla katselemaan, keskustelemaan ja kyselemään. Tiskillä on paksu kansio, jossa on lisätietoja ja kuvia taiteilijoiden tuotannosta. Esillä olevat työt vaihtuvat. Lähes päivittäin joku teos pääsee kotikäynnille ja taiteilijat tuovat uutta esille. Taidelainaamo toimii niin, että asiakas valitsee teoksen, josta hän alkaa maksaa kuukausivuokraa, viisi prosenttia teoksen hinnasta, tyypillisesti muutamia kymppejä.

Teoksen voi tuoda takaisin vaikkapa jo kuukauden päästä tai jatkaa laina-aikaa. Jos teos miellyttää ja laina jatkuu, pikkuhiljaa maksetut kympit muuttuvat teoksen osamaksuiksi ja kotiin viety työ omaksi. Taideteos tulee näin lunastettua itselle kuin huomaamatta.

Taidelainaamossa työskentelevä Riitta Tuominen on tyytyväinen asioinnin kehitykseen. Espoosta kodin hankkineet nuoret perheet ovat vankka asiakaskunta.

”Nykyisin lainataan entistä enemmän suuria, värikkäitä teoksia, ja niistä 90 prosenttia jää lainaajan kotiin”, Riitta Tuominen arvioi.

Espoon Kuvataiteilijat näyttävät teoksiaan myös virtuaalisesti nettilainaamo Ainassa. Siellä voi käydä omalla sohvalla istuen ja miettiä, mikä teos sopisi vastapäiselle seinälle. Nettilainaamosta löytyy suuria teoksia, joille voi tilata edullisen kuljetuksen omaan kotiin.

Kirjaston puolella
vaihtuvia näyttelyjä

Laina levittäytyy kulman taakse kirjastoon kuukausittain vaihtuvaksi näyttelyksi.  Lokakuun näyttely koostuu Päivi Eerikäisen tuotantoon kuuluvista neljästä maalauksesta. Taiteilija pitää hienona, että taidevuokraamo antaa mahdollisuuden tutustua kiinnostavaan teokseen rauhassa.

”Vuokraaminen on edullinen tapa kokeilla, miten taideteoksen kanssa viihtyy kodissa tai työpaikalla. Pienetkin vuokratulot ovat taiteilijalle enemmän kuin tarpeellisia”, Päivi Eerikäinen sanoo.

Taidelainaamo saa joulukuussa uuden tärkeän tehtävän. Espoon seurakunnat järjestävät pienten häiden tapahtuman helposti muistettavana vihkipäivänä 12.12.2012. Kiinnostus on ollut niin suurta, että vihkiparien kavalkadi ei mahdu Ison Omenan Hiljaisuuden kappeliin. Vieressä sijaitseva Taidelainaamo antaa silloin tilojaan vihkimisen taiteelliseksi ympäristöksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.