null Nuoria syrjitään kirkossa

Puheenvuorot

Nuoria syrjitään kirkossa

Katri Malmi ja Anton Sutinen (K&k 16.3.) ovat täysin oikeassa nostaessaan esille kirkon nuoria luottamushenkilöitä koskevat ongelmat. Nuorten aikuisten elämäntilanteista johtuu, että he muuttavat useammin kuin jo paikalleen asettuneet. Moni kokee, ettei edes voi asettua ehdolle, kun tietää todennäköisesti muuttavansa parin vuoden sisällä.

Erityisen ongelmallinen tilanne on pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymissä, joissa seurakunnat ovat maantieteellisesti pieniä. Jo parin kilometrin muutto johtaa seurakunnan vaihtumiseen ja luottamustehtävän menettämiseen, toisin kuin kunnallisissa luottamuselimissä.

Kaikki muutokset asian korjaamiseksi on torjuttu kirkolliskokouksessa raivokkaasti niin sanottuun parokiaaliperiaatteeseen vedoten. Viimeksi näin kävi marraskuussa 2016. Tämän periaatteen mukaan henkilö kuuluu siihen seurakuntaan, jonka alueella hän asuu. Periaatetta on pidetty teologisesti luovuttamattomana.

Nuorten rakenteellinen syrjintä olisi kuitenkin täysin mahdollista ratkaista seurakunnan jäsenyyteen puuttumatta. Yksinkertainen ratkaisu olisi päättää, että luottamushenkilö voi jatkaa toimikautensa loppuun siinä tehtävässä, johon hänet on valittu, vaikka hän muuttaisi toiseen seurakuntaan. Tämä muutos pitäisi hyväksyä nyt, kun kirkolliskokous käsittelee kirkon tulevaisuuskomitean ehdotuksia kirkon hallinnon uudistamisesta.

 

Jaakko Weuro

kirkolliskokousedustaja, lakivaliokunnan jäsen, Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.