null Nuorisokodissa haaveillaan kesätöistä

Tyttöjen koti. Lehtisaaren nuorisokodissa satsataan kodinomaisuuteen. Seurakuntayhtymän omistamassa nuorisokodissa on hoidettu vuosikymmenten aikana yli tuhatta tyttöä. Paikkoja on tällä hetkellä 12.

Tyttöjen koti. Lehtisaaren nuorisokodissa satsataan kodinomaisuuteen. Seurakuntayhtymän omistamassa nuorisokodissa on hoidettu vuosikymmenten aikana yli tuhatta tyttöä. Paikkoja on tällä hetkellä 12.

Nuorisokodissa haaveillaan kesätöistä

Lehtisaaren nuorisokodissa asuu 13–18-vuotiaita nuoria, jotka tarvitsevat pitkäaikaista tai kiireellistä sijoitusta.

Teksti Heidi Rautionmaa
Kuva Esko Jämsä


Lehtisaaren nuorisokodin tytöt toivovat kesätyöpaikkoja. Osa Helsingin seurakuntayhtymän omistaman nuorisokodin tytöistä on saanutkin töitä. Osa käy kaupungin työpajoissa.

Nuorisokodin johtajan Tuuli Kannisen mukaan kesällä on haastetta löytää tytöille ohjelmaa, joka rytmittäisi päivää.

– Viimeksi viime viikolla yksi tytöistä totesi, että työ pitäisi hänet erossa kaupungilla lorvimisesta.

Työssäkäynti opettaa vastuullisuuteen, johon myös nuorisokodissa ohjataan.

– Meillä on käytössä taskurahalisä, jonka saa pienistä kotitaloustöistä. Korostamme myös koulutusta. Lähes kaikki nuoret ovat saaneet opiskelupaikan syksyksi, Kanninen kertoo.

Nuorisokoti auttaa nuoria kasvamaan aikuisiksi, jotka osaavat huolehtia itsestään. Tytöt harjoittelevat arjen askareita yhteisten pelisääntöjen ja arkirutiinien kautta. Moni kokee säännöt koviksi, jos kotona ei ole asetettu rajoja.

– Ohjaamme sietämään arkea. Kiitos tulee usein vasta vuosien päästä, kun entiset asukkaat tulevat katsomaan sijoituspaikkaansa, Kanninen sanoo.

Lehtisaaren nuorisokoti sijaitsee meren rannalla. Pihapiiri mahdollistaa ympäristöpsykologian höydyntämisen. Pihapiiri omenapuineen, marjapensaineen, raparpereineen, kukkineen ja merenrantoineen hoitaa.

– Luontokävelyillä voi olla eheyttävä vaikutus. Haasteena on aktivoida tyttöjä liikkumaan luonnossa, sanoo nuorisokodin ohjaajan sijainen Minna Rönnberg.

Vastaavan ohjaajan Tanja Kippolan mielestä nuorten ongelmat ovat pysyneet viimeisten kymmenen vuoden aikana samanlaisina. Ne vain tulleet entistä näkyvimmiksi.

– Perhetyö on lisääntynyt. Aina on valitettavasti myös sellaisia perheitä, jotka kieltäytyvät yhteistyöstä, Kippola sanoo.

Nuorisokodissa pyritään parantamaan nuoren ja omaisten suhteita. Tuuli Kannisen mukaan nuoren sijaishuolto on lyhyt ajanjakso, mutta omaiset kulkevat mukana koko elämän.

– Luottamuksen rakentuminen on tärkeää, jotta välit korjaantuvat, Kanninen sanoo.

Perheen ei tulisi hävetä nuoren sijoittamista nuorisokotiin. Monissa tilanteissa perhe on ajautunut kriisiin, mihin on jouduttu puuttumaan.

– Toimintamme lähtökohtana on kristillinen ihmiskuva. Annamme jokaiselle samat mahdollisuudet kasvuun, Tuuli Kanninen toteaa.

Kanninen harmittelee, että lapsen kasvattamista vähätellään. Jotkut vanhemmat eivät esimerkiksi koe tärkeäksi viettää aikaa lastensa kanssa.

Nuorisokodin perustamisesta tulee kuluneeksi ensi vuonna 70 vuotta. Vuonna 1968 nuorisokoti siirtyi Lehtisaareen. Kodinomaisessa nuorisokodissa on hoidettu vuosikymmenten aikana yli tuhatta tyttöä. Pääkaupunkiseudun kunnat ostavat palvelun nuorisokodilta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.