null Nuorisotakuu tuo jatkopaikan

Nuorisotakuu tuo jatkopaikan

Yksi keino ehkäistä nuorten syrjäytymistä on vuoden alusta voimaan tullut nuorisotakuu. Sen mukaan kaikille alle 25-vuotiaille sekä alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille on tarjottava kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi ilmoittautumisesta koulutus- tai työllistymispalveluita tai muuta apua.

Toimenpiteen tarjoaminen kolmen kuukauden sisällä ei tarkoita sitä, että nuori pakotetaan ottamaan vastaan mikä tahansa homma.

– Ei ole tarkoituksenmukaista, että keskeytyksiä tulee lisää. Mutta nuoriakin pitäisi kannustaa kokeilemaan avoimin mielin, kertoo etsivän nuorisotyön projektikoordinaattori Anna Lyra-Katz opetusvirastosta.

Helsingissä koulutustakuuseen vastaaminen on haastavaa, sillä toisen asteen koulutuspaikkoja on liian vähän. Vuosittain noin tuhat peruskoulun päättänyttä jää ilman koulutuspaikkaa.

Myös elämänhallinnan kokonaisuus on tärkeää, ja siihen panostetaan etsivän nuorisotyön kautta. Oppilaitokset ilmoittavat ilman jatkopaikkaa jääneiden yhteystiedot etsivälle nuorisotyölle, joka ohjaa nuorta löytämään ne palvelut, joilla edistetään nuoren pääsyä koulutukseen ja työmarkkinoille.

– Vaikka perimmäisenä tavoitteena on koulutukseen tai työelämään pääseminen, niin kyllähän siinä on keskeistä, että asunto, talous ja terveys ovat kunnossa, Lyra-Katz sanoo.

– Ensiarvoista nuorisotakuussa on se, että se tuo eri hallintokunnat yhteen. Yhteiseen asiaan tarvitaan opetusviraston lisäksi terveydenhuoltoa, sosiaalitoimea ja työhallintoakin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.