null Nuorten ääni kuuluviin

Nuorten ääni kuuluviin

”Tässä on niin hyvä kävellä.” Kaksi vanhaa rouvaa odottaa bussia tasaisesti asfaltoidulla pysäkillä. Nivelkivuista kärsivälle hyvä päällyste on ilo, joka tuntuu. Siinä voi kävellä vaikka vähän ylimääräistä bussia odotellessa.

Kuntavaaleissa on kyse lähidemokratiasta. Äänestämällä kunnan asukkaat vaikuttavat siihen, millaista ympäristöä ja millaisia palveluja kunta tarjoaa. Miten elämme ja kuinka toisistamme huolehdimme. Tehdäänkö tietä vähän tasaisemmaksi niille, joiden jalat ovat syystä tai toisesta kipeät.

Kunnallisvaalien ennakkoäänestys on alkanut. Vuoden 2008 vaaleissa espoolaisista äänioikeutetuista uurnilla kävi reilut 62 prosenttia. Kauniaisissa luku oli hieno 75 prosenttia. Molemmat luvut ylittävät valtakunnallisen keskiarvon, mutta silti joka neljäs kauniaislainen ja joka kolmas espoolainen ei käyttänyt oikeuttaan olla valitsemassa kunnalleen päättäjiä.

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo julkisti muutama viikko sitten kolme teesiä kunnallisvaaleihin liittyen. Vaaleissa on hänen mukaansa kyse arvoista, yhteisöllisyydestä ja osallistumisesta. Äänestäminen liittyy näistä kaikkiin, mutta erityisesti siihen, kuinka ihminen osallistuu oman yhteisönsä kehittämiseen.

Minimissään yhteisen vastuun kantaminen tarkoittaa äänestämistä.

Keskitalo kiinnitti huomiota siihen, että nuorten äänestysaktiivisuus on laskenut Suomessa jo pitkään. Ero yleisen äänestysvilkkauden ja nuorten äänestysprosentin välillä on Euroopan suurimpia.

Kun nuorten suhteellinen osuus väestöstä lisäksi laskee, tarkoittaa se, että nuorten ääni vaaleissa ja yhteiskunnassa kuuluu yhä heikommin.

Espoo on myös 26 000 maahanmuuttajan kotikaupunki. Kaupungin asukkaista kymmenen prosenttia puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia. Kunnan täysi-ikäisillä, vakinaisilla asukkailla on äänioikeus kuntavaaleissa äidinkielestä tai kansalaisuudesta huolimatta.

Viime vaaleissa äänioikeutetuista maahanmuuttajista äänensä antoi vajaat 20 prosenttia.

Yhteisömme voi sitä paremmin, mitä useammat ihmiset mieltävät kuuluvansa siihen. Vaaleissa äänestäminen on merkki siitä – tai ainakin tärkeä askel siihen suuntaan. Siksi on tärkeää, että myös nuoret ja maahanmuuttajat osallistuvat ja äänestävät.

Äänestäminen on tulevaisuuden rakentamista, unelmoimista. Käyttäkäämme ääntämme, ja kannustakaamme toisiakin tekemään niin. Se on yksi porras kohti toteutuneita unelmia.

Arvot ohjaavat sitä, kuinka ääntämme käytämme ja kuinka yhteisöämme rakennamme. Kun mietimme valintojamme, yksi ohjenuora voi olla tämä Mestarin sana: ”Kaiken, minkä te teette yhdelle näistä minun vähäisimmistäni, sen te teette minulle.”

Urpu Sarlin

päätoimittaja

urpu.sarlin@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.