null Nuorten syrjäytyminen pitää estää

Nuorten syrjäytyminen pitää estää

Nuori ei syrjäydy opiskelusta, työelämästä tai yhteisöstä yhdessä yössä. Huono-osaisuus kasautuu jo varhaislapsuudesta alkaen. On tärkeää vahvistaa peruspalveluita ja matalan kynnyksen apua neuvolassa, päiväkodissa ja kouluissa. Muuttovaltaisessa Helsingissä tukea tarvitaan lapsiperheiden tavallisen arjen onnistumiseen jo ennen kuin ongelmat ovat riistäytyneet käsistä.

Nyt tarvitaan panostusta lapsiperheiden köyhyyserojen tasoittamiseksi asumistuen ja ennaltaehkäisevän toimeentulotuen keinoin esimerkiksi harrastuksiin ja lomatoimintaan. Eriarvoistumiskehitystä voi ehkäistä jo asuinalueiden suunnitteluvaiheessa.

Nuorten sivuunjäämiskehitystä voidaan ehkäistä myös kouluissa. Jos saataisiin lisää toisen asteen opiskelupaikkoja pääkaupunkiseudulle, tarpeen mukaan erityisopetusta, oppilashuoltoa ja ryhmäytymisen tukea, jokainen nuori voisi kokea kuuluvansa yhteiskuntaan sen arvostettuna jäsenenä.

Suomessa ihannoidaan usein lasten yksin pärjäämistä. Ruotsissa alle 12-vuotiailla on oikeus iltapäivätoimintaan, mikäli huoltaja on samaan aikaan työssä tai opiskelemassa. Joustavuus hoitoratkaisuissa on Suomessa iso haaste myös ilta- ja viikonlopputöitä tekevien yksinhuoltajien pienten koululaisten osalta.

Sirkku Ingervo

erityisopettaja, opinto-ohjaaja
kahden teinin sinkkuäiti,
Oulunkylän seurakuntaneuvosto

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.