null Nykyinen seurakuntien määrä on hyvä

Vantaalla on kuusi suomenkielistä seurakuntaa. Ruotsinkielinen seurakunta kattaa koko Vantaan.

Vantaalla on kuusi suomenkielistä seurakuntaa. Ruotsinkielinen seurakunta kattaa koko Vantaan.

Nykyinen seurakuntien määrä on hyvä

Kun Kirkkohallitus on patistellut seurakuntia yhdistymisiin ja suurempiin hallinnollisiin rakenteisiin, ovat mielessä olleet pienet maaseudun seurakunnat. Minimijäsenmääräksi on esitetty 5000 jäsentä.

Kun kirkkoon mahtuu vain yksi totuus kerrallaan, ovat rakenneselvityksiin lähteneet myös suuret seurakuntakokonaisuudet. Nekin, joilla seurakuntayhtymän rakenne takaa jo yhteiset tehokkaat tukipalvelut. Vantaallakin on hoettu yhdistymismantraa, milloin joustavuuteen, milloin säästöihin vedoten.

Hakunilan alueella on karvaasti nähty, mitä kaupungin toiminnassa on merkinnyt päätösvallan keskittäminen ja palvelujen purkaminen reuna-alueilta. Palvelurakenne ränsistyy, ja meille on kerrottu, miten seinät ovat erityisen kalliita Hakunilassa ja Länsimäessä. Alueen elämää tunteville lausunnoille ei ole annettu mitään arvoa. Tikkurilassa tiedetään paremmin!

Seurakuntien ei missään nimessä pidä lähteä samalle keskittämisen tielle.

Kirkon olemukseen kuuluu kasvaa alhaalta päin. Jäsenyys seurakunnassa on itseisarvo. Jäsenten päätösvalta on haluttu taata antamalla kirkon perustehtävien hoito seurakuntien haltuun. Seurakuntaneuvostoille ja kirkkoherralle säädetään kirkkolaissa laaja itsenäinen päätösvalta, myös seurakuntayhtymien sisällä. Kirkon hengellinen perustehtävä toteutuu paikallisseurakunnissa. Tukipalvelut on keskitetty tehokkaasti seurakuntayhtymään osaavien ammattilaisten ja yhteisen demokraattisen päätöksentekojärjestelmän haltuun.

Hallintoa on helppo pilkata. Oikeampaa olisi puhua päätösvallasta ja johtamisesta. Hallintoa keskittämällä keskitetään päätösvaltaa. Hallintoa keskittämällä luodaan monipolvisia, hierarkkisia johtamisjärjestelmiä, jotka hidastavat ja vaikeuttavat päätöksentekoa.

Rakenteet kyllä muuttuvat, kun organisaatio toimii oppivan, avoimen organisaation periaatteilla. Vantaalla on säilynyt hyvä keskusteluilmapiiri. Se takaa, että yhteisen tahtotilan löytyessä ratkaisuja voi syntyä nopeastikin. Näin on tapahtunut muutaman työntekijän siirroissa yksiköstä toiseen. Rakenne ei joustavuutta estä, jos tahtoa löytyy.

Ensi vuoden seurakuntavaaleissa olisi toivottavaa että keskittäjät ja hajauttajat asettuisivat omille listoilleen, jotta seurakuntalaiset voisivat äänestäessä ottaa kantaa, kuinka kauas itsestään he haluavat päätösvallan siirtää.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.