Nyrjähtänyt Suomi
”Jos joku jalostaa koirarotua pieneksi ja kiltiksi, niin aivan varmasti silloin tällöin leppoisista vanhemmista putkahtaa pieni äkäinen rakki.” Tällainen on Johanna Sinisalon dystopian päähenkilö Vanna.
Naiset on jalostettu Suomen Eusistokraattisessa Tasavallassa miehen tyydytystä palveleviksi barbimaisiksi eloisiksi sekä ankeat työt tekeviksi morlokeiksi. Eloiselta näyttävän Vannan on piilotettava huulipunan ja lässytyksen taakse se tosiasia, ettei miesten miellyttäminen kiinnosta häntä lainkaan. Suomea hallitseva Terveysvirasto ei nimittäin yhteiskuntarauhan nimissä hyväksy poikkeavia yksilöitä.
Sinisalon dystopia Pohjois-Koreaa muistuttavasta nyrjähtäneestä valtiosta sisältää tarpeeksi tuttuja aineksia ollakseen häiritsevä. On tutunkuuloinen sukupuolijärjestelmä, kiksien hakeminen kielletyistä päihteistä, valtiollinen uhkapeli, Terveysviraston opetuksia välittävät sadut lapsille sekä tarkasti säännösteltyyn palkitsemiseen perustuvat koulutusohjeet – tosin Eusistokraattisessa Tasavallassa opetettavina ovat eloiset eivätkä koirat.
Auringon ydin etenee nopein leikkauksin kuin elokuva. Sinisalo hyppää hallitusti tekstilajista toiseen: hän tarjoilee lukijalle Vannan minämuotoista kerrontaa, osan nuorten neitosten säyseäluontoisuuskokeesta ja kohta Kotilieden artikkelin, joka käsittelee yhteiskunnan ihanteisiin sopimattomien naisten sterilisoinnin etuja. Kokonaisuus pysyy hyvin kasassa ja toimii sekä älykkäänä yhteiskuntakritiikkinä että vetävänä dekkarina.
Pihla Tiihonen
Johanna Sinisalo: Auringon ydin.
Teos 2013. 300 s., 32.90 e.
Jaa tämä artikkeli: