null Nyt lunastetaan vaalilupauksia

Nyt lunastetaan vaalilupauksia

Miksi antaa palstatilaa asialle, johon vain harva voi suoraan vaikuttaa?

Vuoden 2010 isänpäivänä tehtiin historiaa, kun seurakuntavaaleissa äänesti ennätysmäärä ihmisiä. Prosentit olivat vieläkin vaatimattomia, mutta nousivat silti ennätyslukemiin. Espoossakin äänestäneitä oli enemmän kuin koskaan. Innostusta uurnille toi keskustelu kirkon arvoista. Vaalityötä tehtiin niin kirkon uudistamisen, kuin sen säilyttämisenkin teemoilla.

Kirkkovaltuuston ja seurakuntaneuvostojen tekemät päätökset vaikuttavat paikallistasolla, lähellä. Valitaan työntekijöitä, suunnataan verovaroja vanhusten auttamiseen, päätetään veroprosentista.

Kirkon oppiin liittyviin kysymyksiin tai koko kirkon rakenteisiin ei näissä toimielimissä pääse suoraan vaikuttamaan. Niistä päättää kirkolliskokous. Luottamushenkilöt lunastavat isojen linjojen vaalilupauksiaan juuri kirkolliskokousvaaleissa. Näissä vaaleissa ennakoidaan sitä suuntaa, johon kirkkolaivaa seuraavan neljän vuoden aikana ohjataan.

Käsillä olevassa vaalissa on otettu askelia avoimuutta kohti. Listat ja ehdokkaat esittäytyvät verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Ehdolla oleviin, heidän ajatuksiinsa, taustoihinsa ja kokemukseensa, voi tutustua kuka tahansa.

Esimerkiksi kirkon tiedotuskeskuksen verkkokyselyyn ovat vastanneet lähes kaikki. Se on hieno asia ja hyvä alku. Ehkäpä ensi kerralla saamme vaalikoneenkin?

Päättäjät pitää valita päivänvalossa. Kirkolliskokousvaalien esiin nostaminen antaa seurakuntalaiselle mahdollisuuden vaikuttaa esimerkiksi ottamalla yhteyttä oman seurakuntansa luottamushenkilöön tai osallistumalla keskusteluun. Jos vain kerrotaan vaalien tuloksesta, tätä mahdollisuutta ei ole annettu.

Hyvä on myös pohtia: Voisiko kansankirkko olla vieläkin vahvemmin kansanvaltainen? Mitä voittaisimme, jos kaikilla kastetuilla ja konfirmoiduilla kirkon jäsenillä olisi mahdollisuus käyttää äänivaltaansa maallikkoedustajia valittaessa?

Oikaisu:

Pääkirjoituksessa 26.1. kirjoitettiin, että kirkossa saa rukoilla homoparien liiton puolesta. Sanamuoto oli virheellinen.

Kirkolliskokouksen päätöksen perusteella piispainkokous on laatinut pastoraalisen ohjeen, jonka mukaan kirkossa voidaan rukoilla parisuhteensa rekisteröineiden kanssa ja heidän puolestaan.

Urpu Sarlin

urpu.sarlin@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.