null Nyt pyörivät isot pyörät! Helsinkiläinen, kerro mitä kirkolta haluat

Muskarista keitolle. Janne-Matti ja Niko Hiltunen kävivät viime syksynä muskarin jälkeen kirkolla iltaruoalla. Kuva: Esko Jämsä

Muskarista keitolle. Janne-Matti ja Niko Hiltunen kävivät viime syksynä muskarin jälkeen kirkolla iltaruoalla. Kuva: Esko Jämsä

Ajankohtaista

Nyt pyörivät isot pyörät! Helsinkiläinen, kerro mitä kirkolta haluat

Kirkko Helsingissä on tekemässä kenties kaikkien aikojen suurinta muutosta. Kaupunkilaisilta toivotaan kommentteja.

Helsingin yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki on vaikeassa paikassa. Hänen pitäisi selittää muutamalla lauseella, mistä on kyse Helsingin seurakuntien virittelemässä toimintakulttuurin muutoksessa.

– Kirkko Helsingissä ei ole ehkä koskaan yrittänyt tehdä näin isoa yhtäkkistä muutosta, Rintamäki sanoo.

Asia on tavalliselle seurakuntalaiselle kuitenkin yhtä epäselvä kuin yhteisen kirkkoneuvoston tehtävä, joten Rintamäki selittää. Kyse on hänen mukaansa siitä, että kirkon toimintaympäristö muuttuu nopeasti. Kirkon tehtävä on vastata muutokseen "tahtovasti eikä ajautuen".

Helsingin seurakuntien täytyy säästää kolmen vuoden aikana 15 miljoonaa euroa. Harvoja jäseniäkään kiinnostaa kokoontuminen kirkolle, ja Helsinki käy yhä monikulttuurisemmaksi. Tässä maailmassa kirkon tulisi toimia.

– Meidän täytyy tehdä sellainen kirkko, joka vastaa helsinkiläisten hengellisiin tarpeisiin, Rintamäki sanoo.

 

Helsingin vastaus on 33-kohtainen toimintakulttuurin muutosehdotelma, jota aletaan käydä läpi seurakuntalaisten kanssa.

Yksi oleellinen tavoite on seurakuntalaisen ja seurakunnan työntekijän roolin muuttaminen.

– Seurakuntalaiset ovat tulevaisuudessa enemmän tekijöitä kuin aiemmin, ja työntekijöiden tehtäviä monipuolistetaan, Juha Rintamäki hahmottelee.

Paljon muutakin on mielessä. Toimitiloja vähennetään ja jäljelle jäävät otetaan monipuolisempaan käyttöön. Seurakuntien, järjestöjen ja seurakuntayhtymien yhteistyötä lisätään. Seurakuntalaisiin pyritään olemaan tiiviimmin yhteydessä. Etsitään hädänalaisimmat. Reagoidaan ajankohtaisiin asioihin yhtä ripeästi ja rohkeasti kuin viime syksynä, jolloin kirkon tiloihin majoitettiin pikavauhdilla turvapaikanhakijoita. Satsataan viestintään yhä enemmän.

– Tällaisilla toimenpiteillä turvataan kirkon asema tulevaisuudessa, Rintamäki uskoo.

Seurakuntalaiset ovat tulevaisuudessa enemmän tekijöitä kuin aiemmin, ja työntekijöiden tehtäviä monipuolistetaan.

Paketti kuulostaa massiiviselta ja monimutkaiselta.

– Muutokseen liittyy monenlaisia elementtejä. Se ei ole koskaan helppoa, Juha Rintamäki toteaa.

Huhtikuun puolivälissä kaikki halukkaat pääsevät kertomaan mielipiteensä ehdotuksista. Osoitteeseen www.kaupunkilaistenkirkko.fi avataan perjantaina 15.4. verkkoaivoriihi. Sivustolla pääsee muun muassa osoittamaan tikkataulun avulla, kuinka hyviä ehdotukset omasta mielestä ovat.

– Nämä palautteet vaikuttavat ihan oikeasti, kertoo hankkeen erityisavustaja Eeva Salonen Helsingin seurakuntayhtymästä.

Vuonna 2012 kirkko Helsingissä keräsi seurakuntalaisten näkemyksiä siitä, millainen kirkon pitäisi olla. Vastauksista koottiin Toiveiden kirkko -niminen julkaisu. Salosen mukaan silloin kerätyt kommentit ovat jo vaikuttaneet Helsingin seurakuntien strategiaan ja toimintasuunnitelmiin.

– Silloin kerättiin ideoita, ja nyt katsomme, menemmekö oikeaan suuntaan, Salonen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.