null Ohjaamosta nuori saa neuvoja yhden oven takaa

Projektipäällikkö Sirkku Reponen ja muut ohjaamolaiset osaavat kaivaa esiin vaihtoehtoja. Kuva: Esko Jämsä

Projektipäällikkö Sirkku Reponen ja muut ohjaamolaiset osaavat kaivaa esiin vaihtoehtoja. Kuva: Esko Jämsä

Hyvä elämä

Ohjaamosta nuori saa neuvoja yhden oven takaa

Kaupungin palvelupiste auttaa 15–29-vuotiaita helsinkiläisnuoria asiassa kuin asiassa, esimerkiksi koulutuspaikan etsinnässä.

Suurten ikkunalasien takana Fredrikinkadun vilinä vaimenee. Valoisassa ja sermittömässä liikehuoneistossa tuoliryhmät muistuttavat enemmän sohvia kuin toimistokalusteita, ja sivupöydältä saa kahvia. Ohjaamo Helsinki ei ole kuitenkaan ydinkeskustan mainostoimisto.

– Nuoret eivät halunneet graffiteja seinille. He toivoivat, että Ohjaamo olisi asiallinen muttei virastomainen, kertoo projektipäällikkö Sirkku Reponen.

Hän johtaa vuonna 2015 avautunutta kaupungin palvelupistettä, joka auttaa 15–29-vuotiaita helsinkiläisnuoria asiassa kuin asiassa. Tällä hetkellä Ohjaamoja on Suomessa yli 30, joista Helsingin piste on suurin. Euroopan sosiaalirahasto rahoittaa toimintaa helmikuulle 2018.

– Ajatuksena on, ettei nuoren tarvitsisi juosta luukulta luukulle. Kaikki palvelut on tuotu yhden oven taakse.

27 työntekijän joukossa on eri alojen ja virastojen asiantuntijoita, kuten sosiaali- ja nuorisotyöntekijöitä, työelämävalmentajia, erityisopettaja, ammatinvalinnan psykologi, asumisohjaaja ja jopa terveydenhoitaja. Eri palvelut liittyvät toisiinsa, sillä esimerkiksi hyvä terveys helpottaa opiskelua.
 

"Kahvilla itseään fiksumman kaverin kanssa"

Ohjaamosta saa apua, kunhan astuu sisään. Ajanvarausta ei tarvita.

Suunnitteluvaiheessa nuoret toivoivat, että palvelun käyttäminen tuntuisi siltä kuin kävisi itseään fiksumman kaverin kanssa kahvilla. Mukavaa saa olla, mutta työntekijän ensisijainen tehtävä on auttaa.

– Nuoret toivoivat työntekijältä asiantuntemusta. Eivät he tarvitse viihdyttäjää.

Ohjaamosta neuvoja etsii todennäköisesti peruskoulun käynyt 20–24-vuotias nuori, joka haluaisi jatkaa opiskelua tai päästä töihin. Monet kysymykset koskevat asumista, kuten omilleen muuttamista. Ohjaamo palvelee myös korkeakouluopiskelijoita.
 

Monesti ajattelemme, että nuori oppii sisäsyntyisesti, miten pankkitili avataan ja miten veroasiat hoidetaan.
 

Reponen käyttää esimerkkinä Suomeen oppivelvollisuusiän jälkeen muuttanutta nuorta. Hän haluaisi parantaa kielitaitoaan, jotta pääsisi opiskelemaan. Ohjaamolainen voisi esitellä eri koulutuspaikkoja ja selvittää, miten nuori voisi osallistua kielikurssille ja saada siihen taloudellista tukea.

– Monesti ajattelemme, että nuori oppii sisäsyntyisesti, miten pankkitili avataan ja miten veroasiat hoidetaan.

Reposen mielestä mikään kysymys ei ole kuitenkaan liian pieni tai arkinen esitettäväksi. Ohjaamosta saa apua niin asuntohakemuksen täyttämiseen kuin sopivan koripallojoukkueen löytämiseen. Reponen haluaa rohkaista kysymään, vaikka se tuntuisi nololta. Kysymisessä auttaa kahvi, jota tarjotaan heti kättelyssä.

– Jos nuorta jännittää, kahvikuppi tarjoaa käsille tekemistä.
 

Kotitaloustaitoja omilleen muuttaville

Tänä vuonna Ohjaamossa on käynyt 6000 nuorta. Suosiota kasvattavat viikoittaiset työnantajatreffit ja muut tapahtumat. Esimerkiksi lokakuun lopussa Ohjaamossa käynnistyi ryhmä, jossa harjoitellaan taitoja, joita nuori tarvitsee muuttaessaan pois lapsuudenkodistaan. Liikkeelle lähdetään perusasioista kuten ruoan laittamisesta.

Ohjaamon tärkein tehtävä on kuitenkin kuunnella nuorta ja esitellä hänelle eri vaihtoehtoja. Työntekijä ei siis sanele oikeita ratkaisuja.

– Nuori tekee valinnan itse.

 

P.S. Työssäni parasta ovat työkaverit ja nuorten palaute.
Vaikeinta Ohjaamo Helsingissä on tehdä paikka tunnetuksi ja tavoittaa nuoret.
Aamuisin minun täytyy saada monta kuppia vahvaa teetä.


Ohjaamo Helsinki on auki arkisin kello 10–17, Fredrikinkatu 48. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.