null Oikeaa työtä oikealla palkalla

Lehdet puhaltimella kasaan ja mullaksi. Iivari Toosi iloitsee työnteosta ja siitä, että voi itse hoitaa asioitaan.

Lehdet puhaltimella kasaan ja mullaksi. Iivari Toosi iloitsee työnteosta ja siitä, että voi itse hoitaa asioitaan.

Oikeaa työtä oikealla palkalla

Sosiaalinen yritys järjestää tekijöitä yritysten rutiini- ja aputyölle.

Rinnekodin alueella riittää ruohokenttiä ja niillä syksyn lehtiä. Iivari Toosi, 31, ajaa niitä kasaan lehtipuhaltimella.

”Aamulla sovittiin, että jatkan tänään lehtien puhaltamista. Lehdistä tulee multaa, eikä valmista multaa tarvitse ostaa niin paljon”, Toosi kertoo.

Jos päivä ja vuodenaika olisi toinen, aamupalaverissa olisi voitu sopia haravoinnista, maan tasoitushommista, lumen käsittelystä, avustavan huoltomiehen töistä, pyykin- tai ruoankuljetuksesta.

Toosilla on ammattiin valmentavan koulutuksen lisäksi monenlaista koulutusta ja kokemusta: hän tuntee puutarha-alaa, maataloutta ja hevosenhoitoa, kotitalous- ja kuluttajapalvelua.

”Pidän ulkotöistä, joissa pääsee liikkumaan, mutta työ ei saa olla liian rasittavaa. Olen jossain vaiheessa loukannut töissä selkäni ja käteni.”

Iivari Toosi tekee vuokratyöntekijänä töitä Rinnekodin aluehuollolle kolmena päivänä viikossa. Määrä on sovitettu yhteen eläkkeen ja asumistuen kanssa. Työstään hän saa työehtosopimuksen mukaista tuntipalkkaa. Toosin varsinainen työnantaja on Lakiston Palvelut Oy. Rinnekoti-säätiön omistama yritys on merkitty syyskuussa sosiaalisten yritysten rekisteriin.

Lakiston Palvelut tarjoaa työkokeilua, työharjoittelua sekä osa- tai kokoaikaista palkkatyötä. Toimialoja ovat kahvila ja leipomo Rinnepulla sekä henkilöstövuokrauspalvelut.

”Sosiaalisessa yrityksessä täytyy vähintään 30 prosentin työntekijöistä olla osatyökykyisiä tai pitkäaikaistyöttömiä. Muutoin toimimme kuin mikä tahansa muu yritys”, palvelupäällikkö Pirjo Kekkonen kertoo.

Selvitys- ja käynnistämisvaiheessaan Lakiston Palvelut on saanut avustusta Uudenmaan ELY-keskukselta. Toiminnan vakiintuessa sitä ei enää saa.

”Pitkäaikaistyöttömien ja osatyökykyisten työllistämiseen on mahdollista saada palkkatukea. Sen myöntää TE-toimisto, ja työntekijällä on siihen oikeus tai sitten ei”, työhönvalmentaja Maarit Harjula selittää.

Lakiston Palvelut etsii työpaikkoja ja niihin sopivia tekijöitä pääkaupunkiseudun alueelta. Hakuprosessi ei maksa mitään ja asiakasyritys maksaa vain työntekijän tekemistä tunneista.

Työelämässä on paljon näkymätöntä työtä – kahvinkeittoa, pikkusiivousta, postitusta ja muuta aputyötä –, jota hoidetaan oman työn ohella, mutta joita voisivat hoitaa myös osatyökykyiset.

”Asiakasyrityksen omien työntekijöiden kapasiteetti vapautuu vaativampiin töihin, kun aputyöt hoidetaan muuten. Kannattaa muistaa, että osatyökyinen voi olla täysin työkykyinen oman osaamisalueensa mukaisiin tehtäviin”, Harjula muistuttaa.

Iivari Toosi toivoo töidensä jatkuvan.

”Haluan itse hoitaa asiani ja oppia näkemään, mihin rahat menevät. Asun yksin ja maksan vuokraa. Hankin vaatteet ja ruoat omilla rahoillani. Valtiolla eivät riitä rahat mihinkään, jos ne, jotka pystyvät töihin, eivät tee niitä.”

Lisätietoja yrityksille ja työnhakijoille: www.lakistonpalvelut.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.