Oikeisto ja vasemmisto kirkossa

Oikeisto ja vasemmisto kirkossa

Tomi Helminen kysyi, miksi kristillisdemokraatit ovat oikeistolaisia (K&k 28.4.). Oikeisto–vasemmisto-jaottelua voidaan tehdä monilla kriteereillä, mutta talouspoliittisesti Suomen kristillisdemokraatit ovat selvästi vasemmalla, vaikka se talousvasemmistoon kuuluvien perussuomalaisten kanssa usein mediassa luetaan oikeistoon. Siihen kristillisten arvokonservatismi toki viittaa.

Kristilliseen aatteeseen kuuluva vähäosaisista huolehtiminen mielletään yleensä vasemmistolaiseksi. Vasemmistolaisuus ja oikeistolaisuus eivät kuitenkaan ole absoluuttisia käsitteitä vaan suhteessa yhteiskunnan tilaan. Suomessa verot ovat jo sellaisella tasolla, että niiden kasvattaminen heikentäisi myös köyhien hyvinvointia.

Sosiaalituilla elävät voisivat hetkellisesti hyötyä veronkorotuksista, mutta ilomme olisi lyhytaikainen, kun veropohja rapautuisi ja verotulot romahtaisivat, samoin sosiaalituet ja julkinen sektori.

Alkukristillisen seurakunnan kymmenykset ja jopa Rooman keisarin keräämät verot olivat pientä sen hyväntekeväisyyden rinnalla, mitä nyky-Suomessa harjoitetaan veronmaksun muodossa. Millä perusteella Helminen ajattelee, että olisi raamatullista tai kristillistä maksaa moninkertaisesti verrattuna alkuseurakuntaan?

Ari Koistinen
Helsinki

 

Jaa tämä artikkeli: