null Oikeudet velvoittavat

Oikeudet velvoittavat

Suomen perustuslain toinen luku on huikeaa luettavaa. Perusoikeudet-otsikon alla on kaksikymmentäkolme pykälää, joissa käsitellään muun muassa yhdenvertaisuutta, mielipiteen- ja uskonnonvapautta, oikeutta koulutukseen, työhön ja puhtaaseen ympäristöön.

Perusoikeuksia kannattaa kerrata vaikka illan uutislähetyksen jälkeen, kun on katsellut muutaman uutisen Syyriasta ja Afganistanista. Sen jälkeen lukukokemukselle antaa erityisen säväyksen pykälä 22, jossa todetaan: ”Julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen”. Suomessa yhteiskunta on asettunut perusoikeuksien takaajaksi.

Oikeudet ja velvollisuudet kietoutuvat toisiinsa. Oikeus johonkin tarvitsee aina tahon, joka pitää huolen oikeuden toteutumisesta eli vastaa siitä. Demokraattisissa yhteiskunnissa poliittisen järjestelmän tehtävänä on valvoa, että oikeuksia kunnioitetaan ja niiden täyttämisen eteen tehdään töitä.

Ihmisoikeuksien rikkomukset on sitä helpompi nähdä, mitä törkeämpiä ne ovat tai mitä kauempana ne meistä tapahtuvat. Tunnistamme vääryyden, kun tytöt eivät saa käydä koulua tai vallanpitäjien arvostelijoita vangitaan. Kun kyse on tutummista loukkauksista, kuten esimerkiksi naisten heikommasta palkkauksesta, ne eivät herätä samoja reaktioita.

Esimerkki kertoo, että voimme olla likinäköisiä omien ongelmakohtiemme kanssa. Jos omat ongelmamme tuntuvat pieniltä verrattuina suoraan sortoon, on muistettava että ihmisoikeuksien kehitys on eri tasolla eri yhteiskunnissa. Pitää osata myös riisua kulttuuriset silmälasit.

On helppo tuomita oikeuksien polkeminen, kun se tapahtuu kaukana ja meille vieraan kulttuurin ja uskonnon perusteella. Meidän tulee olla yhtä tarkkanäköisiä, kun niin tapahtuu omassa lähipiirissämme ja kulttuurissamme.

Yhdenvertaisuus on ihmisoikeuksien perusarvo. Sopimuksin pyritään saamaan aikaan maailma, joka tarjoaa yhtäläiset mahdollisuudet meille kaikille taustastamme tai ominaisuuksistamme riippumatta. Kun tämä ei toteudu, osa meistä on heikommassa asemassa.

Heikomman puolustaminen on kristinuskon perusopetuksia. Kristityn on asetuttava niiden puolelle, joita sorretaan tai joiden ihmisoikeuksia poljetaan.

Ihmisoikeusjärjestöt ja demokraattiset valtiot puolustavat ihmisten yhdenvertaisuutta ja perusoikeuksia kautta maailman. Espoon seurakuntien jäsenet osallistuvat tähän työhön muun muassa verovarojen kautta.

Oikeuksista syntyy velvollisuuksia, lähelle ja kauas. Kun on kauhalla annettu, voidaan myös kauhalla vaatia.

Urpu Sarlin

päätoimittaja

urpu.sarlin@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.