Oksalla ylimmällä
Yhtä ulkomailla vietettyä vuotta lukuun ottamatta olen viettänyt jokaista elämäni kesää Kangasalla. Mökin verannalta on katseltu Längelmäveden loisketta ja laulettu sadat kerrat Topeliuksen laulua Mä oksalla ylimmällä. Pirkanmaalaista järvimaisemaa ylistävä laulu on kuulunut perheen juhliin silloinkin, kun niitä on vietetty Kangasalan ulkopuolella.
Kesäpäivä Kangasalla ei ole vain kesäkangasalalaisten yksinoikeus. Myös monille muille se on pyhä, jossakin Maamme-laulun ja suvivirren välimaastossa. Samalla jokin näissä pyhissä lauluissa riepoo. Sen huomasin taas äskettäin, kun nuorekkaassa joukossa viritimme Kesäpäivän.
Pieni lintu katsoo korkealta harjulta häkellyttävän kaunista järvimaisemaa haaveillen suuruudesta ja voimasta, jota sille edustaa korkeuksiin yltävä kotka. Sen avulla runoilija siirtää kielikuvat uskonnollisiksi. Kotka voi nousta ”taivoon asti, luo Jumalan istuimen”. Topeliuksen ylöspäin kohoava Jumalan tavoittelu tuo mieleen pikemmin antiikin kreikkalaisen platonismin tai intialaisen brahmanismin kuin kristinuskon. Toinen säkeistö on siis eräänlaista yleisuskonnollisuutta.
Kolmannessa säkeistössä puhutellaan taivaan pyhää Herraa, Isää armiasta. Jumala on nyt persoona, ja mitä ilmeisimmin juutalaiskristillinen Luoja, jonka luomaa kaunista maata ylistetään.
Onko isänmaallis-uskonnollisen laulun ongelma isänmaa vai Jumala? Uskontoallergikko kavahtaa persoonallista Jumalaa eikä häntä ehkä lohduta huomautus laulun yleisuskonnollisesta ja panteistisesta sävystä. Kansallisten arvojen korostuminen on puolestaan saanut globaalien ja kansainvälisten näkyjen näkijät pelkäämään isänmaallisuutta.
Minulla ei ole ongelmia pyytää Jumalalta intoa rakastamaan maatani. En kuitenkaan kiinnitä ajatustani niinkään Suomeen enkä edes rakkaisiin Längelmäveden rantoihin. Into on halua tehdä hyvin, alttiutta panna itsensä likoon, olla tosissaan ja täyttää paikkansa. Se ei kysy niinkään maata vaan tehtävää, kutsumuksen uskollista hoitamista.
mikko.malkavaara@diak.fi Kirjoittaja on kirkollis-yhteiskunnallinen moniottelija,
tutkija ja opettaja.
Jaa tämä artikkeli: