Olut ei ole ruokajuoma, Jari Leinonen
Rekolan panimo on Jari Leinoselle vielä harrastus.
Oluen paneminen on vaikeaa.
– Periaatteessa prosessi on helppo, mutta mitä tarkemmaksi mennään, sitä vaikeammaksi oluen tekeminen muuttuu. Siinä voisi mennä aina mikrobiologian tasolle asti. Meidän panimossamme minä olen vain kokki, joka tekee vierteen eli oluen pohjan. Hiiva hoitaa loput. Lainsäädäntö on Suomessa monimutkaista. Minä en esimerkiksi saa myydä oluita panimolta, vaan kuskaan oluita kauppoihin myytäväksi.
Olut ei ole ruokajuoma.
– Hah, aivan päinvastoin! Olut nimenomaan on ruokajuoma! Suomessa on tehty aina olutta, joten oluen maku on kietoutunut yhteen paikallisen ruoan kanssa. Kokeilemme usein kaveriporukassa, mitkä oluet ja ruoat sopivat yhteen. Jotkut yhdistelmät ovat todella yllättäviä. Esimerkiksi pale ale -oluet ja cheddar-juustot toimivat loistavasti yhdessä.
Vain hifistelijät juovat erikoisoluita.
– En usko, että tuo pitää enää paikkansa. Ihan tavallisetkin ihmiset juovat erikoisoluita. Nykyisin puhutaan paljon luomusta ja lähiruoasta. Pienpanimot ovat osa samaa ilmiötä. Määrän sijaan haetaan makua.
Suomalainen alkoholikulttuuri on vähemmän humalahakuista kuin ennen.
– Ainakin pienpanimo-oluiden myynti kasvaa koko ajan ja uusia pienpanimoita perustetaan jatkuvasti. Parin vuoden sisällä on tullut viitisen uutta panimoa. Mutta tuskin kukaan ostaa mäyräkoiran verran näitä oluita ja vetää yhdessä illassa, ihan jo hinta vaikuttaa siihen. Uskon, että pienpanimot ovat tuoneet vaihtoehdon humalahakuiselle juomiselle.
Pienpanimolla ei elätä itseään.
– Olen tehnyt töitä ravintoloiden keittiöissä tiskaajasta keittiöpäällikköön. Perustimme Rekolan panimon kaverini Juha Kurosen kanssa vuonna 2011 ja viime vuonna tulivat ensimmäiset oluet. Tämä on edelleen harrastus. Toki tarkoitus olisi, että panimo olisi joskus muutakin, en kai olisi tähän muuten lähtenyt. Sanotaan, että pari ensimmäistä vuotta ovat yrittäjän kuolemanlaakso. Me olemme vasta puolivälissä. Onneksi vaimolla on hyvä työpaikka.
Jaa tämä artikkeli: