Oma porras ja puutarhatontti
Kuva: Jouni Viitala

Kuva: Jouni Viitala

Oma porras ja puutarhatontti

Livahdan Lastenkodinkadun avonaisesta portista puutalokorttelin sisäpihalle. Tunnen oloni tunkeilevaksi, mutta onneksi saan hyvän vastaanoton. Sikaria pihamaallaan poltteleva mies neuvoo minut korttelin iäkkäimmän asukkaan Esko Terentjeffin puheille.

82-vuotias Terentjeff muutti taloon vuonna 1982 remonttimieheksi. Tuolloin villoihin tehtiin laaja peruskorjaus. Hänestä puutalokortteli keskustan tuntumassa on paras mahdollinen paikka asua.

– Täällä on oma porras ja puutarhatontti. Naapureiden kanssa seurustellaan paljon, Terentjeff perustelee.

Pihamaalla on lukuisia huvimajoja. Sireenit, omenapuut, marjapensaat ja kukkapenkistä pilkistävät taimet pistävät kuvittelemaan, miten vehreää korttelissa on parin kuukauden päästä.

Villat rakennettiin 1882 edullisiksi asunnoiksi työläisille. Nykyään neliöhinnat ovat suolaisia. Korttelissa asuu hämmentävän paljon näyttelijöitä, toimittajia, taiteilijoita ja muita julkisuuden henkilöitä. Asuntoja kolmikerroksisissa taloissa on 63.

Terentjeffin kotona näkyy remonttimiehen kädenjälki. Vanhat taulut, puuhella, kakluuni, gramofoni ja savikiekkokokoelma tuovat tunnelmaa menneiltä vuosikymmeniltä. Terentjeff aikoo asua villassaan niin kauan kuin pystyy.

– Lääkäri lupasi vielä kaksikymmentä vuotta. Enempää en tarvitse, hän sanoo pilke silmäkulmassa.

Jouni Viitala

Päivitetty 19.3.

Jaa tämä artikkeli: