Omaishoitajan arki on mahdollista

Omaishoitajan arki on mahdollista

Luettuani Ritva Sjölundin kirjoituksen (K&k 12.11.), jäin ihmettelemään, asummeko todella samassa kaupungissa. Olin vaimoni omaishoitaja kolmen vuoden ajan, ja minun kokemukseni saatavissa olevasta avusta poikkeavat täysin Sjölundin kertomasta.

Heti tultuani hyväksytyksi virallisesti omaishoitajaksi Helsingin kaupungin sosiaalivirasto lähetti kotiimme edustajansa, joka tutustui tilanteeseemme ja antoi monia hyödyllisiä neuvoja siitä, miten voisimme parhaiten selvitä ongelmistamme. Myöhemmin hän järjesti vaimolleni päivähoidon kerran viikossa: kuljetukset, aamiainen, lounas, iltapäiväkahvi, virkistystoimintaa, ja minulle vapaapäivä!

Kun vaimoni kunto huononi, järjestyi hänelle niin sanottu intervallihoito, viikko kuukaudessa hoitokodissa. Koska tahansa saatoin ongelmissani ottaa yhteyttä sosiaalivirastoon, ja aina sain sieltä välitöntä ja ystävällistä apua. Minulla on useitakin ystäviä, jotka ovat tai ovat olleet omaishoitajia, ja kaikilla meillä on samanlaiset kokemukset.

Vertaistukea ja koulutusta puolestaan tarjoaa Helsingin omaishoitajat ja läheiset ry. Minullekin iltarukous antoi turvaa, mutta inhimillistäkin apua on tarjolla. Sitä kannattaa käyttää hyväkseen!

Kari Bergholm
entinen omaishoitaja, Helsinki

 

Jaa tämä artikkeli: