null Omaishoitajan taukopaikka

Eila ja Taisto Ojala ovat löytäneet hyvää seuraa omaishoidon toimintakeskuksen kahvilasta. Kuva: Sirpa Päivinen

Eila ja Taisto Ojala ovat löytäneet hyvää seuraa omaishoidon toimintakeskuksen kahvilasta. Kuva: Sirpa Päivinen

Omaishoitajan taukopaikka

Omaishoitajat voivat vaihtaa ajatuksia kahvikupin ääressä omaishoidon toimintakeskuksessa.

Kun kello lähenee puoltapäivää, alkaa Pihlajamäen ostoskeskuksessa sijaitsevan Pohjois-Helsingin omaishoidon toimintakeskuksen ovi käydä tasaiseen tahtiin. Lähialueen omaishoitajat ja heidän hoidettavansa tulevat tapaamaan toisiaan tiistaisin pidettävään kahvilaan.

Tapanilassa asuva Taisto Ojalasaapuu kahvilaan Eila-vaimonsa kanssa. He alkoivat käydä paikassa viime marraskuussa.

– Yllätyimme, että täältä löytyy näin mukava yhteisö. Koska kävijät ovat melko samanikäisiä kuin me, on meillä paljon yhteistä juteltavaa.

– Täytyy kyllä sanoa, että puhumme hyvin vähän omaishoitajuuteen liittyvistä asioita. Puheenaiheina ovat yleensä nuoruudenmuistot ja päivän tapahtumat, Taisto Ojala toteaa.

Ojala on tyytyväinen myös omaishoidon keskuksen tuuraaja-apuun. Hän voi pyytää tarvittaessa kotiinsa omaishoidon tuuraajan, joka huolehtii vaimosta hänen hoitaessaan kaupungilla asioita. Omaishoidon tukea saavan on mahdollista käyttää kyseistä palvelua yhteensä kahdeksan tunnin verran kuukaudessa.       

”En tee tätä tuen vuoksi”

Yhteiskunnan päättäjät ylistävät puheissaan omaishoitajan tekemää työtä, mutta tästä huolimatta siitä saatu korvaus on vähäinen työn määrään verrattuna. Päivän laitoshoito maksaa saman verran kuin omaishoitaja saa tukea kuukaudessa.

Taisto Ojalasta on itsestään selvää, että hän hoitaa muistikatkoksia sairastavaa vaimoaan.

– Eihän sillä rahasummalla saisi töihin ketään. En kuitenkaan tee tätä minkään tuen takia vaan vaimoni ja itseni vuoksi. Tiedän, että hän tekisi samoin, jos tilanne olisi toisinpäin.

53 vuotta naimisissa olleet Ojalat viettävät kaiken ajan yhdessä. Keväällä pariskunta matkustaa Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevalle mökilleen, jossa aika kuluu erilaisten puutarhatöiden parissa.

– Toinen pojistamme vie meidät sinne autolla, ja olemme siellä yleensä viisi kuukautta. Poikien perheet käyvät siellä sitten vierailemassa. Meillä on muutenkin hyvä perheyhteys, Taisto Ojala kertoo.

Kerhoja ja retkiä

Toimintakeskuksen sosiaaliohjaajan Laura Pekkalanmukaan tiistaikahvila on vetänyt alusta lähtien hyvin väkeä. Monella omaishoitajalla on hoidettava mukana, onhan kahvilassa käyminen virkistävää vaihtelua molemmille.

– Meillä on myös erilaisia maksuttomia omaishoitajaryhmiä. Viime syksynä järjestettyyn Haarukka ja veitsi -ruokaklubiin osallistui seitsemän miestä. Miehet valmistivat erityyppisiä ruokia ja saivat vinkkejä monipuolisesta ruokailusta.

Joka kuukauden ensimmäisenä torstaina on omaishoitajille oma aamuryhmä. Kevättalvella kokoontuu maanantaisin ystäväpiiri, joka on tarkoitettu leskeksi jääneille omaishoitajille. Silloin tällöin toimintakeskus järjestää retkiä eri kohteisiin. Lähiaikoina on vuorossa Kansallismuseo. Lisäksi tehdään tutustumisretkiä tulevaisuuden hoitotilannetta silmälläpitäen erilaisiin palvelutaloihin.

– Toimintaan ovat tervetulleita kaikki omaishoitajat riippumatta siitä, saavatko he yhteiskunnalta tukea. Seuraavaksi pyrimme saamaan oman ryhmän lapsiperheiden omaishoitajille, Pekkala sanoo.

Kaupungin sosiaalivirastolla on Pohjois-Helsingin omaishoidon toimintakeskuksen lisäksi vastaavanlaiset keskukset Kampissa, Itäkeskuksessa ja Pohjois-Haagassa. Keskusten tavoitteena on omaishoitajien ja heidän perheidensä hyvinvoinnin ja toimintakyvyn tukeminen. Ne järjestävät monenlaista toimintaa yhteistyössä alueen muiden toimijoiden, kuten seurakunnan ja järjestöjen kanssa.


Lisätiedot: www.hel.fi/sosv >Vanhusten palvelut >Omaishoidon toimintakeskukset

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.