Omar Marcus tasapainoilee Teräsmiehenä

Omar Marcus tasapainoilee Teräsmiehenä

Lasipalatsin lähistölle on viritetty köysi puiden väliin. Köydellä tasapainoittelee Teräsmieheksi pukeutunut hahmo. Kylmässä säässä ei muita katutaiteilijoita näy. Hän ottaa kontaktia ohi kulkevaan yleisöön.

– Showtime! Hei, superlady, mitä kuuluu?

Rastapäinen musta Teräsmies on nimeltään Omar Marcus. Hän on viihdyttänyt ihmisiä Helsingin kaduilla jo kahdeksan vuotta eli lähes koko sen ajan, jonka on asunut Suomessa. Hän on esitellyt taitojaan myös Ennätystehdas-ohjelmassa, jossa hän tasapainoili köydellä kahdeksan tuntia. Se on tiettävästi Suomen ennätys.

Marcus kertoo esiintyvänsä kadulla, koska hän haluaa viihdyttää ja nostaa hymyn ihmisten kasvoille.

– Haluan lisätä yhtenäisyyden tunnetta ihmisten välillä. Mielestäni sitä tarvitaan erityisesti Suomessa. Lähestymistapani on hyvin myönteinen. Kerron ihmisille hyviä asioita, kun he kävelevät ohi. Ihmisiä täytyy piristää. Ja tietenkin lapset tykkäävät Teräsmiehestä ja ottavat valokuvia.

Marcus onnistuu vaikuttamaan ihmisiin. Hänelle omistettu Facebook-fanisivu Black Superman from Helsinki on kerännyt yli 25 000 tykkäystä. Se on enemmän kuin monilla tunnetuilla muusikoilla.

Marraskuun alkupuolella Omar Marcus tönäistiin alas köydeltä. Välikohtauksesta kirjoittivat muun muassaIltalehti ja Helsingin Sanomat. Marcus satutti päänsä ja selkänsä, mutta luita rytäkässä ei onneksi murtunut. Vaikka putoaminen asfalttiin kolottaa edelleen, hän suhtautuu asiaan neutraalisti.

– Kadulla on paljon ihmisiä, ja katutaiteilija laittaa itsensä alttiiksi. Nuorallakävely on vaikeaa ja se kiinnostaa kaikkia ihmisiä, myös tönijöitä. On minua tuupittu aikaisemminkin, ehkä kaksi sataa kertaa, mutta nyt sattui ensimmäisen kerran.

Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Monet ovat osoittaneet tukeaan Marcusille. Hän sanoo tulleensa entistä vahvemmaksi, koska on saanut paljon positiivisia viestejä ja kannustusta. Yksi yhteydenottajista oli tunnettu urheilumanageri Aleksi Valavuori, joka tilasi hänet esiintymään koripallojoukkue Bisonsin peliin. Esiintyminen oli Marcusin ensimmäinen sisäkeikka Suomessa.

Nykyään Marcus panostaa myös reggaemusiikin tekemiseen. Hän säveltää, laulaa ja soittaa sekä julkaisee musiikkinsa itse taiteilijanimellä Natural Marcus. Hän haluaa kasata oman live-kokoonpanon, jolla voi esiintyä niin kaduilla kuin klubeillakin. Done Bless -levyä saa levykaupoista sekä tietenkin mieheltä itseltään. Marcus saattaa myös joskus laulaa levyn biisejä nuoralla kävellessään.

Katutaiteilija on kotoisin Guyanasta Etelä-Amerikasta. Marcusin sai muuttamaan pohjoiseen suomalainen vaimo. Hän asuu vaimonsa ja lastensa kanssa Vantaalla.

Kotimaassaan Marcus esiintyi kiertävässä sirkuksessa sekä Fantastic Brothers -nimisessä katuakrobaattiryhmässä. Akrobatian lisäksi hän on jongleerannut, taiteillut trapetsilla ja tehnyt taikatemppuja. Marcus lupaa, että myös näitä taitoja tullaan näkemään vielä Suomessakin.

Joulun Marcus viettää perheensä parissa perinteiseen tapaan, mutta sitä ennen musta Teräsmies muuttuu joulupukiksi, joka jakaa iloista joulumieltä ohikulkijoille köydellä keikkuen. Marcus muistuttaa, että pidetään huolta toisistamme myös joulukiireessä.

– Jos minut taas yritetään tiputtaa maahan, tulkaa auttamaan. Respect!

Tero H. Savolainen

Jaa tämä artikkeli: