null Omat lapset syynä vanhusten itsemurhiin?

Omat lapset syynä vanhusten itsemurhiin?

Joka toinen päivä yli 65-vuotias vanhus päättää itse päivänsä. Vuonna 2011 heitä oli 200. Näihin lukuihin eivät sisälly alkoholi, syömättömyys tai lääkekuolemat.

Mielestäni yksi vahva syy on lähisuhteeseen liittuyvä kaltoinkohtelu ja itsemääräämisoikeuden riistäminen. Kaltoinkohtelijana on 55 prosentissa tapauksia ikääntyneen aikuinen lapsi. Motiivina on 56 prosentissa tapauksia taloudellinen hyväksikäyttö.

Miten tämä olisi korjattavissa? Perintökaari, joka riistää leskeltä puolet, puolisoiden yhdessä hankitusta vanhuudenturvasta, on syötettävä roskasilppuriin. On laadittava uusi selkokielinen perintökaari, jonka rahvaskin ja kansanedustajat ymmärtävät ilman oikeusoppineen apua.

Lesken pitää saada pitää pesä jakamattomana ilman veroseuraamuksia omistuksessaan. Viimeisenä tahtonaan hänen on määrättävä, kuka saa jäämistön. Näin leskeltä ei menisi itsemääräämisoikeus. Hän voisi päättää omista vanhuspalveluistaan, eikä olisi yhteiskunnalle rasitteeksi. Lapset ovat jo keskimäärin 60-vuotiaita saadessaan perinnön.

Oikeusministeriön työryhmänmietinnössä 2004:6 käy selville, että perintökaari ei sovellu nyky-yhteiskuntaan. Työryhmän jäsen ja Helsingin oikeusaputoimiston johtaja Liisa Vehmasto-Turunen toivoi jo 2004, että laki häipyisi hiljalleen kokonaan. Miksi kansanedustajat eivät halua muuttaa lakia? Pelkäävät, että tuhlaamme.

Reino Kuikanmäki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.