null Omnia saa omat vanhojentanssit

Tyylillä. Nea Suokas, Vili Elo, Henry Antosalo ja Oihonna Vilhu tanssivat valssia ja masurkkaa Entressen kirjastossa maaliskuussa. Kuva: Maija Saari

Tyylillä. Nea Suokas, Vili Elo, Henry Antosalo ja Oihonna Vilhu tanssivat valssia ja masurkkaa Entressen kirjastossa maaliskuussa. Kuva: Maija Saari

Omnia saa omat vanhojentanssit

Omniassa pieni opiskelijajoukko harjoittelee parhaillaan vanhojentansseja tulevaksi syksyksi. Tansseista on puhuttu jo pitkään, sillä tanssit ovat monelle nuorelle vuoden tärkeimpiin lukeutuva tapahtuma.

”Vanhojentansseista ei tule mitään lukion matkimista, me luodaan ihan uutta. Tanssit ovat oikeasti vanhoja, 1800-luvulta”, vanhojentansseja opettamaan lupautunut opiskelijahallituksen jäsen Nea Suokas sanoo.

Omnian työntekijä, koulutuspäällikkö ja opiskelijatoiminnan koordinaattori Oihonna Vilhu jatkaa, että lukio on liian pitkään vastannut vuoden aikana järjestettävistä hauskoista tapahtumista.

”Tavoitteena on, että jossain vaiheessa kaikki ammattiopiston opiskelijat ovat mukana tanssimassa.”

Tanssien koreografiat ovat Vilhun ja Suokkaan tekemiä. Hillittyihin kosiskelutansseihin on lisätty ripaus huumoria ja askelkuvioita näyttävyyttä tuomaan. Pojatkin ovat lähteneet hyvin mukaan vanhojentanssiprojektiin. Miko Merhi ja Thomas Parviainen tuumaavat, että kaikki menee hyvin, kunhan pokka pitää.

Harjoitustunteja on takana vasta reilut kymmenen, kun vanhojentanssien ydinryhmä valmistautuu ensimmäiseen esitykseensä Entressen kirjastossa.

”Ai että jännittääkö?” Vili Elo naurahtaa juuri ennen esityksen alkua. ”En ole koskaan ennen tanssinut mitään.”

”Oli pakko laittaa sormet korviin, kirkuna oli niin kova”, InnoOmnian kehittämispäällikkö ja vanhojentanssi-idean isä Jouko Kivimetsä kuvailee tunnelmaa, kun hän kertoi opiskelijoille tulevista vanhojentansseista.

Ensimmäiset ammattiopiston vanhojentanssit järjestetään 16. syyskuuta. Samana päivänä tulee kuluneeksi 150 vuotta Aurora Karamzinin Träskändan kartanossa järjestämistä suurjuhlista. Karamzin tunnetaan hyväntekeväisyystoiminnan käynnistäjänä ja tyttöjen ammatillisen koulutuksen edistäjänä. Niinpä Kivimetsä keksi, että vanhojentanssien jälkeen juhlia voitaisiin jatkaa erillisen hyväntekeväisyysjuhlan merkeissä Träskändassa. Iltajuhlassa pienempi ryhmä opiskelijoita esittää 1800-luvun hovitansseja. Vieraat lunastavat illalliskortit, joiden tuotto menee nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn.

Myös vanhojentanssit ehkäisevät nuorten syrjäytymistä.

”Vanhojentanssit on nuorille houkutin tulla kolmanneksi vuodeksi ammattiopistoon tekemään tutkinto loppuun, vaikka kesän aikana olisi löytynyt työ, jota voisi jatkaa syksylläkin. Kun puku on hommattuna ja pari jäisi yksin, on nuorella lisämotivaatiota palata kouluun.”

Innostus hehkuu Kivimetsänkin kasvoilla. Omniassa aiotaan tehdä hyväntekeväisyysjuhlasta perinne, jolla on positiivinen vaikutus paikallisten pienyrittäjien toimintaan sekä Träskändan kartanon käyttömahdollisuuksiin. Olennaista on, ettei tapahtuma saa tulla opiskelijoille tai vanhemmille liian kalliiksi. Ekologisuutta korostetaan muun muassa pukuja kierrättämällä ja tuunaamalla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.