null Ongelmallisia rinnastuksia

Ongelmallisia rinnastuksia

Agricolan kirkon ”perinnemessuista” on keskusteltu kiivaasti. Niille on haettu oikeutusta vetoamalla suvaitsevuuteen toisuskoisia kohtaan.

Eri vakaumuksia kannattavien kristittyjen tulisi voida suvaita toisiaan ja kyetä yhteistyöhön saman katon alla (Jyri Komulainen, K&k 14.10). Teemu Laajasalo puolestaan rinnasti naispappeuden puolustajat, homoliittojen puolustajat sekä molempien vastustajat toisiinsa. Näitä kaikkia ryhmiä on vuorollaan sorrettu kirkossa (K&k 30.9).

Naispappeuden vastustajien rinnastaminen sateenkaariväkeen ja naispappeuden puolustajiin johtaa harhaan. Sateenkaariväki ja naispappeuden puolustajat eivät torju minkään ihmisryhmän (esimerkiksi miesten tai heteroseksuaalien) lähtökohtaisesti tasavertaista oikeutusta pappeuteen tai kirkollisesti siunattuihin parisuhteisiin. 

Naispappeuden vastustajat sen sijaan torjuvat naisten tasavertaisen hengellisen aseman miesten rinnalla. He puhuvat yhteistyöstä ja erilaisuuden kunnioituksesta mutta eivät itse tunnusta erilaisia ihmisiä tasavertaisiksi hengellisiksi yhteistyökumppaneiksi keskenään.

On hyvä, että Agricola-liikkeen ohjausryhmä on sanoutunut irti perinnemessuista. Kirkon ei tulisi antaa tukeaan ja tarjota tilojaan sellaisen toiminnan harjoittamiselle, jossa naisten tasavertainen hengellinen asema ja yhteistyö miesten rinnalla torjutaan. Tämä olisi vastoin kirkon julkilausumia periaatteita koskien naispappeutta ja sukupuolten tasa-arvoa.

Sari Roman-Lagerspetz
VTT, evankelisluterilaisen kirkon jäsen

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.