Onko kirkko valmis rohkeisiin avauksiin?
Loppukiri. Pitäjänmäkeläinen seurakuntavaaliehdokas Diego Salvador ja Oulunkyläläinen ehdokas Esko-Jaakko Lehti teippasivat seinälle vaaliteemansa alle 35-vuotiaiden ehdokkaiden tapaamisessa Kallion kirkossa.

Loppukiri. Pitäjänmäkeläinen seurakuntavaaliehdokas Diego Salvador ja Oulunkyläläinen ehdokas Esko-Jaakko Lehti teippasivat seinälle vaaliteemansa alle 35-vuotiaiden ehdokkaiden tapaamisessa Kallion kirkossa.

Onko kirkko valmis rohkeisiin avauksiin?

Moni seurakuntavaaliehdokkaaksi ryhtynyt nuori aikuinen toivoo seurakunnan tarjoavan muutakin kuin messuja.

Teksti Noora Hellman
Kuva Sirpa Päivinen
Tasa-arvo.” ”Nuoret aikuiset ja seurakunta yhteisönä.” ”Seurakuntavaalien ehdolle asettumisikäraja pitää laskea 16 vuoteen”. Siinäpä muutamia vaalisloganeita, joita alle 35-vuotiaiden ehdokkaiden iltaan kutsutut kiinnittivät Kallion kirkon seinään.

Tuomiokirkkoseurakunnan 26-vuotias ehdokas Viivi Ali-Löytty ilmoitti teemakseen: ”Mielekästä tekemistä nuorille & nuorille aikuisille.”

– Nuorille aikuisille pitäisi olla laajalla skaalalla toimintaa eikä vain raamattupiirejä. Porukalla voitaisiin mennä vaikkapa pelaamaan curlingia, Ali-Löytty sanoi.

Ali-Löytty ei ole Helsinkiin muutettuaan löytänyt seurakunnasta muuta läheiseltä tuntuvaa aktiviteettia kuin partion. Sinkkuilloissakin hän kuuli käyvän tuplasti vanhempia ihmisiä.

Niin ikään Tuomiokirkkoseurakunnassa ehdolla oleva Riikka Nenonen, 30, toivoi päättäjien keski-iän laskevan.

– Olisi hyvä, että päättävissä elimissä olisi kaikenikäisiä, Nenonen totesi.

Seurakunnassa kannattaisi hänen mielestään ottaa mallia partiosta, jossa nuoret saavat varhain valtaa päättää asioista.

Meilahden seurakunnan ehdokkaan Sofia Sarivaaran, 31, mielestä olisi aika rohkeille avauksille. Hän nostaisi tapetille esimerkiksi kysymyksen, pitääkö jokaisessa kirkossa olla joka sunnuntai messu. Vai voisiko osan resursseista käyttää laajemmin väkeä kokoavaan toimintaan?

26-vuotias Esko-Jaakko Lehti kertoi nousseensa keväällä varasijalta Oulunkylän seurakuntaneuvostoon. Nyt hän pyrkii luottamushenkilöksi uudestaan.

– Toivon, että voin jatkaa vapaaehtoistyön kehittämistä ja olla kehittämässä toimintaa erityisesti nuorille aikuisille ja aikuisille – myös jumalanpalvelusten ulkopuolelle, Lehti viestitti.

Ehdokkaita muistutettiin, että varasijalta nouseminen kesken kauden on tosiaan mahdollista. Yksi syy on luottamushenkilöiden muutto toiseen seurakuntaan.

Opiskelija-asuntosäätiössä työskentelevä Kallion seurakunnan ehdokas Liina Länsiluoto, 30, tietää, että muuttaminen on yleistä varsinkin nuorempien joukossa.

– Itsekin olen vasta muuttamassa asuntoon, jossa voisi asua 20 vuotta, Länsiluoto totesi.

Länsiluoto huolehti jäsenkadon pysäyttämisestä ja oli sitä mieltä, että kirkon tulisi pystyä olemaan arjessa läsnä.

28-vuotias Antti Leino Tuomiokirkkoseurakunnasta sanoi miettineensä, pitäisikö hänen erota kirkosta vai ryhtyä vaikuttamaan. Mies lähti ehdokkaaksi.

– Moni päättäjä seurakunnassa ei edusta mainstreamia. Pyrin tuomaan rivijäsenten näkökulmaa esiin, Leino kertoi.

Alle 35-vuotiaita ehdokkaita kutsuivat kokoon seurakuntien oppilaitostyö, Suomen Kristillinen Ylioppilasliitto ja Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVI. Nuorille haluttiin antaa tilaisuus jakaa ideoita ja saada vinkkejä vaali- ja vaikuttamistyöhön.

Mutta eiväthän kaikki nuoret ajattele samalla tavalla?

– Siksi emme halunneet, että ehdokkaat tekevät yhteistä julkilausumaa. Ikää isompi jakolinja on, ketkä haluavat uudistaa ja ketkä pysyä vanhassa. Uskon, että useat nuoret haluavat muutosta, mutta voin olla väärässäkin, pohti oppilaitospastori Laura Mäntylä.

Suurin osa paikalle tulleista oli vaalien ensikertalaisia. Siksi ei tarvinnut pelätä, että joku kertoo, miten asiat on tehty 20 vuotta.

Eikö uusien luottamushenkilöiden pidä kuitenkin pystyä yhteistyöhön kokeneempien kanssa? Mäntylä myönsi, että näin on. Ja toimeen on tultava eri mieltä olevienkin kanssa.

– Luottamushenkilö ei voi hengailla vain samanmielisten kanssa. Tämä ei välttämättä liity ikään.

Jaa tämä artikkeli: