null Onko raha ylin arvo?

Puheenvuorot

Onko raha ylin arvo?

On vaikea olla pohtimatta tämän ajan suomalaisia arvoja, koska ne vaikuttavat suoraan elämään. Hallitus suosii vahvoja ja varakkaita. Päiväkotiryhmät ja koululuokat tupataan ylisuuriksi. Heikoimmilta viedään eniten, varsinkin köyhiltä eläkeläisiltä ja maailman köyhimmiltä. Raha tuntuu olevan ylin arvo.

Entä sitten Helsinki? Otan esimerkin lippakioskien kilpailuttamisesta, missä tietenkin eniten rahaa tarjoava voittaa.

Olen pyöräillyt usein Käpylän lippakioskille. Tyhjillään olleen kioskin perustivat muutama vuosi sitten opiskelijat, jotka olivat jääneet ilman kesätöitä. Lasten ja vanhojen, vammaisten ja kaikkien muiden kanssa keskustellaan niin välittömästi ja arvostavasti, että sillä on selvästi syrjäytymistä ehkäisevä vaikutus, kun jokainen asiakas tuntee olevansa hyväksytty ja tärkeä. Kioskilla ja viereisellä ruohokentällä järjestetään myös erilaisia kulttuuritapahtumia ja kirpputoreja. Hieno kaupunkikulttuuri toimii siellä hyvin.

Tuskin näillä opiskelijoilla on varaa ostaa lippakioskia; heillä on enemmänkin tarjottavana inhimillisyyttä kuin rahaa. Mutta inhimillisyys ei näytä olevan tämän päivän arvo.

Sini Alén, lastentarhanopettaja

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.