null Onneksi olkoon

Onneksi olkoon

Onneksi olkoon Suomen kirkko. Historiassasi käännettiin uusi lehti, kun piispojesi joukkoon valittiin Irja Askola. Ensimmäiset tekevät aina historiaa. Nyt piispojen kaartiin tulee ensi kertaa nainen.

Jo valinnan jälkeiset päivät osoittavat, että viisas naispiispa tekee hyvää kirkolle, joka on saanut aimo annoksen lisää uskottavuutta nykyaikaisena, kaikkien ihmisten tasa-arvoa edistävänä yhteisönä. Yhdeksi sen julkisuuden keihäänkärjeksi on tullut tämän päivän ihmisille ymmärrettävästi tolkullisia puhuva piispa. Sekä Irja Askolan että sunnuntaina virkaansa vihityn arkkipiispa Kari Mäkisen valinnat antavat uskoa siihen, ettei kirkko tule vain jälkijunassa tähän päivään, vaan uskaltaa hypätä myös huomiseen. 

Onneksi olkoon Suomen kansa. Historiaasi ei mikään muu ole vaikuttanut niin paljon kuin kristillinen usko ja sitä tässä maassa kannatellut kirkko. Kirkko elää kanssasi edelleen vahvasti, nyt vahvempana kuin viikko sitten.

Kristillinen usko on merkinnyt suomalaisille lukutaidon tuomista, sosiaalihuollon juuria ja paljon rakennettua kulttuuriperintöä. Laajemmin on kyse koko kansan arvopohjasta ja moraalisesta viitekehyksestä. Välillä on näyttänyt siltä, että ympärillä oleva yhteiskunta menee moraalisessa tajussaan edelle kirkosta, joka kutsuu itseään armon ja rakkauden yhteisöksi. Askolan ja Mäkisen kaltaiset kirkon johtajat kurovat tuon etumatkan umpeen ja alkavat viedä eteenpäin siellä, missä eriarvoistuminen ja syrjintä nostavat päätään.

Onneksi olkoon Irja Askola. Elämässäsi alkoi viime viikolla uusi luku. Sinusta tuli yksi kirkon tärkeimmistä johtajista. Monen silmät katsovat arkkipiispaan, mutta kyllä ne katsovat lähes yhtä tiiviisti Helsingin piispaan. Varsinkin ensimmäiseen naispiispaan. Paineet ovat kovat ja haasteet valtavat.

Älä pelkää, et ole yksin. Piispuus ei ole sinulle yksilölaji, pelaat joukkueelle ja joukkueessa. Meitä on paljon, jotka halusimme sinut piispaksi. Voit uskoa, että kaikin mahdollisin tavoin olemme rinnallasi, takanasi ja tukenasi. Suurin osa niistäkin, jotka eivät kykyihisi uskoneet, haluavat pelata saman joukkueen parhaaksi. Eikä näissä hommissa ole häpeäksi uskoa johdatukseenkaan. Hän joka antaa tehtävän, antaa myös viisauden ja voiman.

Seppo Simola
päätoimittaja

Jaa tämä artikkeli: