Osta minut. Nykyinen ostomahdollisuuksien määrä aiheuttaa ahdistusta. Mistä sitä tietää, mikä kenkäpari kestää käyttöä ja mihin on tyytyväinen vielä kuukauden päästä.
Onnelliseksi oikealla kuluttamisella?
Kulutusohjeissa ei ole kysymys vain keinoista, vaan myös arvoista.
Teksti Markku Ojanen
Kuva Kimmo von Lüders / Kuvaario
Itse olin suunnitellut esitteleväni tutkimuksia, joiden mukaan rahan, maineen ja aseman korostaminen alentavat onnellisuutta, lisäävät masennuksen riskiä ja vaikeuttavat ihmissuhteita.
Löytämäni kirjoitus yllätti. Sen mukaan monet asiat, jotka tekevät onnelliseksi, ovat ostettavissa. Teemme kuitenkin rahankäytössä jatkuvasti virheitä, sillä emme osaa ennakoida, millaiset asiat tekevät onnellisiksi.
Onnellisuutta haetaan vääristä paikoista ja väärillä keinoilla. Edellä mainitut tutkijat tarjoavat siksi kuluttamiselle tällaisia ohjeita:
Osta elämyksiä tavaroiden sijaan. Mukavia elämyksiä voi ennakoida ja muistella jälkikäteen, mutta tavarat ja esineet ottavat pian paikkansa kodissa. Niihin tottuu nopeasti.
Osta muille, älä itsellesi. Tee ostoksia, jotka lisäävät muiden onnellisuutta ja vahvistavat suhteitasi heihin.
Osta mieluummin pieniä mukavia asioita kuin isoja asioita kerralla. Jos käytät rahasi kalliisiin autoihin tai matkoihin, olet niissä kiinni. Entä, jos tuo iso asia epäonnistuu tai totut siihen parissa päivässä? Tee pieniä arkisia ostoksia, jotka tuottavat vuoden aikana paljon mielihyvää.
Osta vähemmän vakuutuksia, koska silloin et maksa turhasta. Ihmiset yliarvioivat riskejä ja ottavat turhia vakuutuksia.
Maksa nyt ja kuluta myöhemmin. Tavallisesti teemme päinvastoin ja tyydytämme tarpeemme välittömästi. Kuitenkin yksi elämän suurimpia iloja on odottaa jonkin hyvän asian toteutumista.
Mieti myös ostostesi kielteisiä puolia. Ihmisellä on taipumusta torjua mielestään kielteisiä asioita ja keskittyä myönteisiin. Silloin ei mieti, tarvitseeko tavaraa ja mitä huonoja puolia siinä voisi olla.
Vältä turhaa vertailua. Jos vertaat, kiinnitä huomiota tuotteiden tärkeimpiin eroihin. Ylenmääräinen vertailu vähentää nautintoa: jospa olisikin pitänyt valita se toinen matka?
Seuraa laumaa, älä omaa päätäsi. Parhaiten jonkin asian tulevaa nautintoa ennustaa se, miten muut ovat siitä nauttineet.
Olen alkanut suhtautua tällaisiin onnellisuusohjeisiin kriittisesti. Niissä ei ole kysymys vain keinoista, vaan myös arvoista. Entä jos tärkeintä on se, että jokaisen tulisi kuluttaa vähemmän?
On totta, että elämysten hankkiminen tuottaa usein enemmän nautintoa kuin tavarat, mutta elämyshakuisuuden vahvistuessa niiden arvo voi kulua. Silloin on jatkuvasti tavoiteltava ainutkertaista ja ihmeellistä. Se ei ole helppoa.
Muille ostaminen on hyvä neuvo, mutta nykyajan ihmisillä on kaikki paikat täynnä tavaraa. Olisi osattava arvioida, mitä toinen tarvitsee tai sitten ostettava vain sellaista, jonka voi heittää pois tai syödä. Kirjakin on jo kulutustavaraa.
Kolmas ohje on hyvä: odotamme ihan liikaa suurilta ostoksilta. Kallis auto ei lisää onnellisuutta. Samalla rahalla voi tehdä monenlaisia mukavia ostoksia, joista saa useammin pientä onnellisuuslisää.
Kehotus välttää tarpeettomia vakuutuksia on huvittava. Varmaan on turvallisuushakuisia ihmisiä, jotka maksavat liikaa tarpeettomista vakuutuksista. Jos heillä on siihen varaa, tehkööt niin. Ihmisen onnellisuutta ei lisää tai vähennä se, miten paljon hänellä on vakuutuksia.
Maksa nyt, kuluta myöhemmin -ohjetta noudatan, koska minulla on hyllyissäni kirjoja ja elokuvia, joihin en ole ostoksen jälkeen koskenut. Ilman muuta suunta kostautuu. Nykyajan kulttuuri suosii välittömiä nautintoja. Ennen elämä oli jatkuvaa odottamista ja juuri se antoi elämään mielekkyyttä ja onnellisuuttakin.
Kaupankäynnin olennainen osa on se, että ihmiset saadaan ostamaan tuotteita harkitsematta. Silloin ei ehdi miettimään, tarvitseeko tuotetta ja onko sitä hankala käyttää. Monet välineet ovat niin monimutkaisia, että ihmiset käyttävät niiden mahdollisuuksista vain pienen murto-osan. Tuotteiden valmistajat ja mainostajat eivät halua kiinnittää huomiota tuotteittensa ongelmiin. Olemme siis usein heräteostosten uhreja, mutta syyttäkäämme siitä kauppiaiden sijasta itseämme.
Laadun maksimoijat haluavat aina parasta mahdollista, olipa kysymys työpaikasta, kodista, palvelusta, televisiosta, vakuutuksista tai kekseistä. Asenne johtaa sekä valintaa edeltävään ahdistukseen että valinnan jälkeiseen katumukseen, sillä mahdollisuuksien paljous tekee rationaalisen valinnan mahdottomaksi. Näistä ahdistuksista selviää, kun ostaa ensimmäisen tai vähintään toisen itseään miellyttävän tuotteen.
Viimeiseen ohjeeseen suhtaudun suurin varauksin. Jos seuraisin valinnoissani enemmistöä, tulisin jatkuvasti vihaiseksi. Suhtaudun epäillen asioihin, joista enemmistö nauttii.
Kulttuurin paineet ovat nykyisin niin suuria, että ne vievät helposti mukanaan. Sen vuoksi ostamisen ohjeista saattaa olla aidosti hyötyäkin.
Kuitenkin niukkuuden aikaa eläneen on vaikea niellä ohjeita, joiden lähtökohtana on nykyistä taitavampi kulutus, ei sen vähentäminen.
Jaa tämä artikkeli: