null Oopperan juuret ovat kirkkonäytelmissä

Paha saa palkkansa. Juha Uusitalon esittämä Rooman poliisipäällikkö Scarpia saa laulajatar Toscalta puukon rintaansa ja päätyy allaan olevaan ruumisarkkuun.

Paha saa palkkansa. Juha Uusitalon esittämä Rooman poliisipäällikkö Scarpia saa laulajatar Toscalta puukon rintaansa ja päätyy allaan olevaan ruumisarkkuun.

Oopperan juuret ovat kirkkonäytelmissä

Helsinkiläisen voi olla hauska tietää, että sekä keväisellä pääsiäisnäytelmällä Via Crucisella että Kansallisoopperalla on yhteinen alkuhistoria yli tuhannen vuoden takana.

Yhteinen juuri ulottuu 900-luvun kirkkonäytelmiin, joiden avulla Raamatun tapahtumia tehtiin kansalle tutuiksi. Vähitellen kirkon sisällä tehdyt esitykset siirtyivät kirkon portaille ja Jeesuksen ja pyhimysten elämän lisäksi alettiin käsitellä myös maallisia aiheita.

Varsinaisesti oopperasta alettiin puhua vasta 1600-luvulla, ja ensi vaiheessa oopperaesitykset olivat hovien herkkua. Oopperoiden aiheita poimittiin mm. kreikkalaisista taruista, joissa riitti jännitystä ja dramatiikkaa. Vähitellen porvaristokin alkoi kiinnostua oopperasta ja kun tarinat tulivat arkisemmiksi, myös katsojakunta laajeni.

Reilun neljänsadan vuoden aikana maailmassa on sävelletty noin parituhatta oopperaa, joista tosin esitetään enää korkeintaan sataa. Musiikin tutkijat tekevät jatkuvasti kaivauksia oopperan historiaan ja viime vuosina vanhat barokkiajan oopperat ovat saaneet runsaasti uusia esityksiä ja niitä on myös levytetty.

Useimmat oopperoiden tekstit perustuvat näytelmiin, joita on muokattu ja lyhennetty säveltäjän tarpeisiin, koska laulettu teksti vie paljon enemmän aikaa kuin puhuttu. Samalla kertomusten dramaattiset käänteet korostuvat ja niiden eettiset opetukset erottuvat entistä kirkkaammin.

Vaikka uusia oopperoita sävelletään koko ajan, suurin osa oopperatalojen ohjelmistoista koostuu tutuista 1800- ja 1900-luvun alkupuolella sävelletyistä teoksista,. Eniten esitetään Mozartin, Verdin, Bizet’n, Donizettin, Puccinin, Tsaikovskin, Gounodin, Straussin ja Wagnerin teoksia.

Suomessa ooppera on elänyt nousukautta 1970-luvulta saakka. Aulis Sallinen, Joonas Kokkonen, Kalevi Aho ja Olli Kortekangas ovat jo varsin tunnettuja oopperasäveltäjiä - ainakin kotimaassaan.

 

Sirkku Nyström

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.