Opaskolmikko valmiina palvelukseen
Espoon tuomiokirkon ovi on tiistai-iltapäivänä auki. Sisällä tervehtii ystävällinen nuori nainen, joka kysyy, voisiko hän olla avuksi. Maria Laakso on toista päivää kesätyössään. Kohta 18 vuotta täyttävä Maria löysi työn netistä.
”Surffailin Lujakallion, Espoon tuomiokirkkoseurakunnan nuorten sivuilla etsimässä lisätietoa rippileiristä, jolle olen menossa isoseksi. Huomasin, että oppaita etsitään, ja laitoin heti hakemuksen.”
Kesäkuun ajan Maria on oppaana kahden työkaverinsa kanssa. Jussipekka Jyväsjärvi, 19-vuotias tuore ylioppilas, kuuli työmahdollisuudesta nuoriso-ohjaajalta.
”Seurakunnan työt ovat tuttuja ennestään. Olen ollut monilla rippileireillä isosena ja tuntipalkkaisena vahtimestarina Nupurissa. Kiva että tämä työ järjestyi, olin etsiskellyt kesätöitä jo pitkään”, Jussipekka sanoo.
Kirkkonummelainen 17-vuotias Christina Elgert sai vinkin äidiltään, joka on töissä Espoon ruotsinkielisessä seurakunnassa.
”Tämä kirkko ei ole minulle ennestään tuttu, mutta meidät perehdytettiin ja annettiin iso kasa luettavaa”, Christina kertoo.
Pikavauhdilla töihin, luppohetkiksi luettavaa
Espoon tuomiokirkon saaminen tiekirkko-verkostoon jo täksi kesäksi oli viime hetkeen asti epävarmaa. Asian varmistuttua nuoret oppaat työllistettiin nopealla aikataululla.
”Meillä oli koulutusilta, jossa nuorisotyönohjaaja Tarja Rae kiersi kanssamme koko kirkon ja esitteli paikat”, Jussipekka kertoo.
”Esimiehemme Harri Ahdesmäki on myös vinkannut, että hiljaisempina hetkinä on hyvä lukea saamaamme materiaalipinoa.”
Jussipekalle tuomiokirkko on tuttu, ja se osoittautuu haastattelumme lomassa hyödylliseksi. Kirkkoon tulee tutustumaan pariskunta, joka katsastaa tulevien rippijuhlien paikkoja etukäteen. Jussipekka osaa kertoa heille, missä osassa kirkkoa sukulaisten on ollut tapana istua. Pariskunta on silminnähden tyytyväinen saamaansa palveluun.
Uudet urut ja seinämaalaukset
Nuoret oppaat ovat jo huomanneet, mikä kävijöitä kiinnostaa.
”Ihmisiä kiinnostavat historia ja tarinat, esimerkiksi se, miksi keskiaikaisen kirkon hienot seinämaalaukset olivat peitettyinä yli sata vuotta”, sanoo Jussipekka.
”Joku halusi tietää, miksi Jeesus on rikki”, Maria viittaa kovia kokeneeseen krusifiksiin.
”Aika paljon tullaan varta vasten katsomaan uusia urkuja”, sanoo Christina, joka itse soittaa kirkon pianoa rauhallisina hetkinä. ”Kotikirkossani olen saanut kokeilla urkuja, täällä se ei varmaankaan onnistuisi”, arvelee soittamista harrastava neito.
Opaskolmikkoa yhdistää musikaalisuus. Maria on jo ehtinyt laulamalla kokeilla ja hyväksi havaita tuomiokirkon akustiikan. Oman määritelmänsä mukaan ”sympaattista pseudokansanmusiikkia” trionsa kanssa esittävä Jussipekka hallitsee kosketin- ja kielisoittimia.
Kielitaitoa ja palvelualttiutta
Tiekirkko-oppaat osaavat kertoa kirkosta monilla kielillä.
”Ruotsi on äidinkieleni, joten se ainakin menee sujuvasti”, Christina hymyilee. ”Lisäksi puhun englantia ja vähän saksaakin”.
Maria taitaa olla tyytyväinen, että joukossa on ruotsinkielinen työkaveri.
”Minulta ruotsi ei tule sitten millään”, hän puuskahtaa. ”Sen sijaan osaan espanjaa, englantia ja saksaa”.
Jussipekka kertoo, että nuorten ensimmäisenä työpäivänä kirkossa kävi venäläisiä ja ranskalaisia turisteja.
”Harmi kyllä, heistä kukaan ei puhunut englantia. Itselläni englanti ja saksa ovat sujuvat, ruotsikin menettelee”.
Kotimaiset ja kansainväliset vieraat ovat tuomiokirkkoon tervetulleita.
”Parasta työssä olisi se, että kävijöitä olisi koko ajan paljon. Meidän tietojammekin saa testata”, Christina sanoo.
”Bussillinen kiinalaisia olisi hieno juttu”, Maria innostuu. ”Siinä olisi meille haastetta.”
Jussipekka joutuu miettimään hetken vastausta kysymykseen, mikä olisi pahinta, mitä voisi tapahtua.
”Kamalinta olisi, jos ullakolla viheltelevä suntion aave ilmestyisi näkösälle. Tai että kahvi loppuisi”.
Viileitä viivähdyksiä
Tiekirkko-verkostoa ylläpitää Kirkkopalvelut ry. Suomessa on lähes 300 tiekirkkoa, joihin ohjaavat erityiset liikennemerkit ja niissä on paikalla opas.
Espoossa on entuudestaan kaksi tiekirkkoa; Tapiolan kirkko ja Otaniemen kappeli.
Espoon tuomiokirkko on ensimmäistä kesää tiekirkkona, vaikka sen ovet ovat olleet aiemminkin avoinna satunnaisille kulkijoille. Kirkossa työskentelee kesän aikana useita oppaita, kukin neljä viikkoa kerrallaan.
Espoon tuomiokirkko, Kirkkopuisto 5, avoinna 12. elokuuta saakka ma klo 11–18, ti–su klo 10–18, oppaat paikalla 10. elokuuta saakka arkisin klo 11–17.
Tapiolan kirkko, Kirkkopolku 6, avoinna 31. elokuuta saakka ma–pe klo 8–21, la–su klo 8–17. Ei opasta.
Otaniemen kappeli, Jämeräntaival 8, avoinna 31. elokuuta saakka arkisin klo 12–17, jolloin myös opas paikalla.
Lisätietoa esitteistä ja netistä: www.taivaallinentaukopaikka.fi
Jaa tämä artikkeli: