null Opiskelijat eivät saa jäädä uudistuksissa sivuun

Opiskelijat eivät saa jäädä uudistuksissa sivuun

Opiskelijajärjestöt ovat huolissaan siitä, ovatko opiskelijat riittävästi mukana koulutusuudistusten suunnittelusta.

– Opiskelijat eivät ole vain raaka-ainetta, sanoo Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Jussi Rauvola.

Koulutusyksiköiden kasvun sekä kansainvälisyyden ja kilpailukyvyn paineiden vaikutuksista opiskelijoiden hyvinvointiin keskusteltiin Suomen sosiaalifoorumissa Ruotsinkielisellä työväenopistolla viime viikonloppuna. Tapahtuma kokoaa kansalaisjärjestöjen, kirkon, kulttuurin ja ammattiyhdistysliikkeen jäseniä yhteen keskustelemaan.

Rauvolan kanssa opiskelijoista puhuivat Suomen ammattikorkeakouluopiskelijoiden liiton sosiaalipoliittinen asiantuntija Amu Urhonen ja Helsingin seurakuntayhtymän oppilaitospappi Henri Järvinen.

Rauvola pitää ongelmallisena, että kilpailukyvyn ja innovatiivisuuden janossa koulutusyksiköitä paitsi kasvatetaan, myös säännellään niille vieraalla logiikalla.
– Siitä seuraa kasvottomuutta.

Tähän Rauvola on törmännyt opiskelijana itsekin. Kun hän on kysynyt, miksi jokin tehdään tietyllä tavalla, vastaus on ollut, että niin on vain määrätty.

Ulkoa ohjaus voi myös tuottaa määräyksiä, jotka ovat ristiriidassa opiskelijoiden todellisuuden kanssa. Yksi esimerkki voisi olla korkeakoulujen opiskelijavaihto. Lähtijöiden määrä on ollut opintoaikojen rajauksen jälkeen laskussa ja koska kansainvälisyyttä halutaan lisätä, vaihtoa on ehdotettu pakolliseksi.

– Idea ei ole huono, mutta kaikki eivät voi lähteä esimerkiksi perheen takia, Rauvola huomauttaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.